Évszázados értékek

2021.11.20. 08:24

Gárdonyi-iskola 100 – A nagy hírű intézmény számos generáció alma matere volt Győrben – fotók

A Gárdonyi Géza Általános Iskola, a város egyik patinás intézménye szigetként áll a városközpont kapujában. Az idei tanévben 700 gyermek koptatja a padokat és 60 dolgozó fáradozik azon, hogy a fiatalok mindent megkapjanak, ami a sikeres felnőtté váláshoz szükséges.

Dániel Viktória

Fotó: Huszár Gábor

Fotó: HUSZAR GABOR

Szinte közeli barátként üdvözölte a centenáriumát ünneplő iskolát Gecsei Kolos igazgató. A nagy hírű intézmény számos generáció alma matere volt az évek során.

 

 

– Hazáját szerető, a munkát megbecsülő, az embertársakat tisztelni tudó ifjúságot nevelni. Ezzel a gondolattal indult utad, mely ma is érvényes. Ilyen értékek mentén nem is olyan nehéz száz évet megélni a 750 éves város ölelésében – mondta.

Dr. Dézsi Csaba András polgármesterként tért vissza azok közé a falak közé, melyeket annak idején kisdiákként ismert meg.

– Ez az épület kívül-belül gyönyörű, gyerekként olyan érzés volt, mintha egy kastélyban lettünk volna. A valódi értéket azonban nem ez jelenti, hanem a pedagógusok és a diákok szorgalma. A mai napig megvan Kallós tanárnő rendszerezőfüzete, melyből nemcsak én, hanem később a gyerekeim is tanulták a matematikát. Egy fontos fel- adat azonban még van, hogy megépüljön a régóta várt tornaterem. Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő elmondta, gyerekként mindig kicsit irigykedve nézte a gárdonyisokat, és elhatározta, hogy ha egyszer gyerekei lesznek, biztosan ide fognak járni. És így is lett.

Az ünnepség keretében emléktáblát is avattak, melyen az alapító dokumentum mottójának idézete mellett a „Vivat, crescat, floreat! – Éljen, erősödjék, virágozzék!” felirat olvasható. Ezekkel a szavakkal avatta fel 1927-ben az akkori polgármester az új épületet, melyben ma is működik az iskola.

Dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár hangsúlyozta, nyitottak az új tornaterem megvalósítására.

– Megnézzük, hogyan állnak a sportfejlesztésre fordítható források, valamint, hogy a közelben van-e olyan terület vagy lebontható építmény, ahol helyet kaphatna az épület.

Hajnal Gabriella a Klebelsberg Központ elnöke hangsúlyozta, a Gárdonyi mindig is azok közé az intézmények közé tartozott, amelyeknek mind a régióban, mind pedig országosan komoly hírnevük volt.

– Amellett, hogy oktatási alapokat fektetett le, folyamatosan fejlődött, sokszor elsőként vezetett be újításokat. Olyan diákokat nevelve, akik majd kiegyensúlyozott és egészséges felnőtté válnak.

Az idei tanévben 700 gyermek koptatja a padokat és 60 dolgozó segíti őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában