Farkas Lacikát a nagymamája neveli Győrben, az unoka kezeléséhez kell a segítség – fotók

Farkas Lacikát a nagymamája neveli. A kisfiú nem élheti az átlagos négyévesek életét: nem jár, nem beszél, állandó felügyeletre, ápolásra szorul. Születése óta nagymamája, Váginé Pozák Erika gyámsága alatt áll.

2021.11.03 Jóakarat Hídja adomány Váginé Pozák Erika és Farkas Laci unoka Fotó: Nagy Gábor Kisalföld Gyõr

Fotó: Nagy Gábor

Szerinte az első nagy roham előtt ígéretesen fejlődött az unokája: tudott állni és kezdett beszélgetni is, de akkor minden megváltozott. Kiderült, hogy a kisfiú epilepsziás, a koponyájában megnövekedett nyomás már önmagában is görcsrohamokat okoz nála. Lacika kezelőorvosa operációt csak a legvégső esetben javasol, egyelőre gyógyszeres kezeléssel próbálkoznak. A kisfiú izom­bénulástól merev lábfejét viszont hamarosan műteni fogják, mert cipőt is csak nagy nehezen tudnak rá adni. Nagymamája mutatja a sok kezelő­lapot és zárójelentést, gyógyszereket és azt a járógépet, amit Lacikának készíttettek, de nem tudja használni. A kiálló szegecsek sebesre dörzsölik, Erika nem érti, hogyan lehet, hogy talprész vagy valamiféle bélés nélkül kapták. Lacika a járókeretét sem tudja segítség nélkül használni, így a nap nagy részében a babakocsijában ül.

Váginé Pozák Erika és Farkas Laci
Fotó: Nagy Gábor

Logopédiai és mozgásfejlesztésre hordja a nagymama Lacit heti több alkalommal, de egyelőre javulást nem tapasztal. Legszívesebben magánorvos véleményét kérné a kisgyermek állapotáról és lehetőségeiről, erre szeretné költeni a Jóakarat Hídja Alapítványtól kapott támogatást. Mikrosütőt is szeretnének, mert Lacika szereti a teát, és ha volna, éjszaka nem kellene meggyújtani a tűzhely lángját vizet melegíteni. A ház hátsó falai vizesednek, és a fürdő felől nincs szellőzési lehetőség.

Erika azt mondja, nem szégyelli a szegénységet és a segítségkérést, mert szeretné megadni unokájának mindazt, ami az állapotában segíthet: „Muszáj voltam önökhöz folyamodni, mert tényleg nagyon nehéz. Mire a vízórára, villanyórára töltök, a mosószert, tisztálkodási eszközöket beszerzem, nem marad semmink. Ta­­valy még a ruháimat is el kellett adjam, hogy tudjak tüzelőt venni, pedig ezt az egy szobát fűtjük.”

Fotó: Nagy Gábor

Mindössze 78 ezer forintból élnek, miden hónapban ennyiből kell kigazdálkodni Lacika orvosságait, speciális pelenkáját és a napi betevőt. Jövőre a kisfiút beveszik speciális óvodába, ahol megfelelő fejlesztést kap. Akkor a nagymama is tud munkál vállalni, és a család terhei kicsit könnyebbednek.

Kétszázezer forint támogatást kapott olvasóinktól a győri nagymama és unokája, amiért nagyon hálásak. „Nagyon megköszönjük az olvasóknak a jóságukat és a segítséget, mert nagy bajban segítenek meg bennünket ezzel a pénzzel!”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában