Az emlékei is a tűz martalékává váltak Varga Valériának, amikor kigyulladt és leégett az otthona Lövőn

Huszonegy év munkája veszett oda múlt péntek este, amikor leégett Varga Valéria otthona Lövőn. A településen élők már másnap reggel megmozdultak, adománygyűjtést és licitet szerveztek az egyedülálló asszony megsegítésére. Valériát a Kisalföld Jóakarat Hídja Alapítványa 200 ezer forinttal támogatja az újrakezdésben.

Papp Fanni

20211109. Lövő, leégett ház. Fényképek: Szalay Károly SZK Kisalföld Sopron

Fotó: Fotó: Szalay Károly

Nemcsak a háza és az értékei, de még az emlékei is a tűz martalékává váltak Varga Valériának, amikor kigyulladt és leégett az otthona Lövőn. A településen sokan összefogtak, hogy segítsenek. Az újrakezdéshez a Kisalföld alapítványa is adott 200 ezer forintot, olvasóinknak köszönhetően.

A településen mindenki jól ismeri Varga Valériát, a helyi kisboltban dolgozik. Így nem is csoda, hogy a múlt péntek esti tragédia után megmozdult az egész település, és már másnap adománygyűjtésbe kezdtek. Friss süteményt, festményt és gyerekbiciklit is felajánlottak licitre a közösségi oldalon, hogy a befolyt összeggel az asszonyt támogassák. Mások használati tárgyakat juttattak el hozzá, hiszen szinte mindene odalett a tűzben.

„Hatalmas lángokkal találtam szembe magam”

– Korán lefeküdtem aznap aludni, mert hajnalban mentem volna dolgozni. Nyolc óra körül már aludhattam, a tacskó kutyám ugatására keltem fel, bent volt velem a szobában. Majd egy robbanó hangra lettem figyelmes. Kinéztem a konyha irányába, erős fényt láttam. Fel sem fogtam, hogy mi történt. Ki akartam menni, hogy megnézzem, mi volt az, de fekete füst gomolygott a helyiségben. Szerettem volna magamhoz venni a személyes papírjaimat, de hatalmas lángokkal találtam szembe magam. Elviselhetetlen volt a meleg – emlékezett vissza a tragédiára Valéria, akit a figyelmes szomszédok az ablakon keresztül menekítettek ki. Ők hívták ki a tűzoltókat, akik hamar meg is érkeztek és négy vízsugárral kezdték el oltani a lángokat.

Fotó: Fotó: Szalay Károly

Rövidzárlat okozta a bajt

A családi ház minden igyekezetük ellenére lakhatatlanná vált. Mint kiderült, a teraszon keletkezett a tűz, amit az előzetes vizsgálatok szerint rövidzárlat okozhatott. Valéria otthonából nem maradt más, csak elfeketedett gerendák, megolvadt ablakok, a nemrég beszerelt műanyag bejárati ajtó is megsemmisült. A tűz szinte mindent elpusztított, az épület maradványaiból ottjártunkkor még mindig áradt a füstszag.

Apránként csinosította

– A ház még az édesanyámé volt, aki kevésbé volt tehetős. Így amikor huszonegy évvel ezelőtt visszaköltöztem hozzá, magam csinosítgattam, javítgattam az épületet. Rengeteg energiám és munkám volt abban, hogy otthonosabbá varázsoljam. Nemrég fejezték be a faszerkezetes teraszt, és nyáron cseréltettem ki a nyílászárókat. Minden a tűz martalékává vált, nem is beszélve az emlékeimről – tette hozzá Valéria, aki még mindig a történtek hatása alatt áll.

A helyi önkormányzat felajánlotta a tragédia után, hogy elszállásolják Valériát a Szolgáltató és Kulturális Központ egyik szobájában.

– Megható, hogy mennyi kedves ember lakik itt. Az tartja bennem a lelket, hogy érzem, sokan szeretnek és mindenki segítőkész – mondta hálával az asszony.

Tízmilliók a Jóakarat hídján

A Kisalföld alapítványa a Jóakarat hídján köti össze segíteni akaró olvasóinkat a rászorulókkal, mi pedig igyekszünk a legjobban gazdálkodni a ránk bízott pénzzel és felelősséggel. Az évek során több száz esetben tudtunk már segíteni, csak idén, 2021-ben a mai napig már 45 alkalommal, összesen 9,5 millió forintot adtunk nehéz helyzetbe került embereknek. Beteg gyerekek és felnőttek, önhibájukon kívül gondba került családok, tragikus balesetek áldozatai, kereső nélkül maradt családok kaptak gyors segítséget, amivel a legnehezebb időszakot átvészelhették, és rendezhették az életüket. Valamennyi esetről beszámoltunk a Kisalföld hasábjain, hiszen ez az olvasóink, az önök pénze, tudniuk kell, kire, mire költjük. Az igény, a rászoruló mindig több, mint amennyit adni tudunk, de a visszajelzések alapján úgy látjuk, eddig mindig jó helyre kerültek a támogatások. Közeleg az adventi időszak, jön a karácsony, ilyenkor más szemmel nézzük és talán jobban is látjuk, kik azok, akik nehezebben élik meg az ünnepet. Szeretnénk nekik is segíteni, szebbé, melegebbé, meghittebbé tenni a szeretet ünnepét. Ehhez ismét az önök, olvasóink segítségét kérjük. Adományaikat mai lapban talált csekken is befizethetik, de átutalással, a 12096705-01312657-00100008-as számlaszámra is eljuttathatják. Az alapítvány segítségét kérők, a rászorulókat ajánlók leveleit a Kisalföld-szerkesztőség, 9021 Győr, Újlak utca 4/A címre, vagy az [email protected] e-mail-címre várjuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában