városháza

2021.10.26. 19:18

Videós közvetítés az októberi győri közgyűlésről – 20 napirendi pontot tárgyaltak a képviselők

A közgyűlést vezető dr. Dézsi Csaba András polgármester mellett ezúttal az október 14-én kinevezett új jegyző, Nagyné dr. László Edit foglalt helyet.

kisalfold.hu

2021.10.26.Közgyûlés.Gyõr.Városháza.Fotó:Huszár Gábor,Kisalföld

Fotó: HUSZAR GABOR

A csaknem teljes létszámban jelen levő képviselők húsz napirendi pontot tárgyaltak meg.

 

Összefoglaló – Szinte vita nélküli döntések

Ülést tartott kedden délelőtt a győri képviselő-testület. A közgyűlést vezető dr. Dézsi Csaba András polgármester mellett ezúttal az október 14-én kinevezett új jegyző, Nagyné dr. László Edit foglalt helyet. A csaknem teljes létszámban jelen levő képviselők húsz napirendi pontot tárgyaltak meg, többnyire vita nélkül fogadták el az előterjesztéseket.

Az első napirendi pontban a város ez évi költségvetésének első félévi alakulásáról számoltak be. A város tervezett éves 73,5 milliárd bevételéből 46,3 milliárd folyt be, ami az előirányzat 63,03 százaléka. Megérkezett az államháztartási tervezett bevételek 79,39 százaléka, azaz 11,761 milliárd forint, aminek nagy része pályázati forrás. Ilyen például a József Attila úti rendelő felújítására, a Nefelejcs köz infrastrukturális fejlesztésére, a Szalay utcai bölcsőde infrastrukturális fejlesztésére szánt összeg, de átutalták a a Modern Városok Programból a vízi élménypark megvalósításához az állami forrás ez évi 7,48 milliárdját is. Az első félév során mintegy 909 millió forint támogatás érkezett működési célra. A beszámolóból megtudhattuk azt is, hogy a közhatalmi bevételek 53,96 százalékban teljesültek, építményadóból 1,83, helyi iparűzési adóból 10,89 milliárd bevétele származott a városnak. A tervezett 73,505 milliárd forint 31,29 százalékát költötte el a város az első félévben.

Terítéken a Rendezési terv

A közgyűlés a rendezési terv két módosítását is elfogadta. Az egyik módosítás nyomán lehetővé válik az önkormányzat számára Győrszentiván kertvárosi területén napelemek elhelyezése, a másik pedig a Radó-szigeten a Spartacus csónakház örökségvédelmi felújításához ad szabad kezet. Az önkormányzat májusban hozott változtatási tilalmat a rendezési terv hatálybalépéséig, amelyet a Kúria döntése szerinti pontosításokkal egészített ki most a közgyűlés. A májusi rendelet a kisvárosias, nagyvárosias és vegyes területekre vonatkozott. A Kúria útmutatása alapján most részletes övezeti felsorolásban határozták meg, mely területekre vonatkozik a változtatási tilalom.

A lista szűkítését is elvégezték, így immár a panelprogram megvalósítható, hiszen a panelépületek felújításáról van szó ebben az esetben. Hogy hol van változtatási tilalom, az a https://gyor.hu/varoshaza/rendezesi-terv ­oldalon megtalálható.

A behajtásról is volt szó

A képviselők módosították a belváros behajtási rendjét a készétel-­­­ kiszállítás megkönnyítése érdekében. A készétel-kiszállítást végző, a korlátozott várakozási övezetben székhellyel, telephellyel rendelkező vállalkozók reggel 9 és este 11 óra között azonosításra alkalmas jelzővel ellátott, 2500 kg össztömegnél nem nagyobb tehergépkocsival szállíthatják a készételt, és behajtási engedélyre is jogosultak.

Szabályok az égetéshez

Bár 2021. január 1-jétől az önkormányzatok már nem szabályozhatnák a kerti hulladékok égetését, a veszélyhelyzetre való tekintettel a kormány ismét lehetővé tette ezt. Győrben jelentős társadalmi igény mutatkozott az égetésre, ezért a testület elfogadta azt a rendeletet, amely lehetővé teszi, hogy 2021. november 1-jétől november 30-ig a száraz ágat, vesszőt és egyéb fás szárú növényt szélcsendes időben ünnepnap kivételével naponta 8 és 17 óra között el lehessen égetni. Ezen kívül bármely más anyag – avar vagy kerti hulladék – égetése tilos, de nem szabad égetni köznevelési, egészségügyi, szociális, gyermek- és ifjúságvédelmi intézménnyel közvetlenül szomszédos ingatlanon sem. Ez az intézkedés csupán átmeneti, és sok más egyéb lehetőség is szóba jöhet a probléma megoldására – hívta fel a figyelmet Radnóti Ákos alpolgármester.

A képviselők döntöttek arról, hogy a Ménfőcsanak-Gyirmóti Művelődési Központ beleolvad a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Térbe. Elfogadták a város 2021–2025-re vonatkozó drogstratégiáját. A város lélekszámához igazodva még további négy gyógyszertárra lehet pályázatot kiírni. A testület támogatásokról is döntött, és módosította a polgármesteri hivatal szervezeti és működési szabályzatát is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában