Életeket ment a szűrés

2021.10.18. 08:26

Szomorú adat – A nők harmada sem vesz részt mammográfián Győrben

Sokan futottak az életért vasárnap. Az indulók rózsaszínben vállaltak szolidaritást a mellrákkal küzdőkkel.

Szeghalmi Balázs

20211013 Győr A mellrákkal küzdő nőkért szolidaritási futást rendeznek Győrben, Képen: Kulcsár Nárcisz, Dr. Drozgyik András, Dr. Zaupper Irén, Fotó: Csapó Balázs CSB Kisalföld

Fotós: Csapó Balázs

 • A IV. győri pink futáson és sétán közel kétszázan vettek részt tegnap. Az indulók a mellrák elleni harc jelképében, rózsaszínű ruhákban vállaltak szolidaritást a kórral küzdőkkel. A szűréseken való részvétel, az időben felfedezett rákos daganat és az azonnal megkezdett terápia – életet ment.
 • Ezt is zászlajukra tűzték a szervezők, mi pedig a Petz-kórház sebészét, dr. Drozgyik Andrást kérdeztük a megelőzés fontosságáról.
 • Szimbolikus futás

  „Negyedszerre rendeztük a győri pink futást és sétát. A prevencióra hívtuk fel a figyelmet és adományokat gyűjtöttünk az Esély a Gyógyulásra Rákbetegek Győri Egyesületének. Az Aranypart II-ről indulva szimbolikusan futottunk a belvárosba. Így mutattuk meg, hogy semmilyen kórt nem szabad szégyellni. A mellrákot sem” – kezdte Kulcsár Nárcisz szervező. A Széchenyi-egyetem matematika oktatója személyesen érintett az ügyben.

  „Édesanyám küzdött a mellrákkal, gyerek voltam, amikor megbetegedett. Szerencsére akkor meggyógyult és fel tudott nevelni. Anyukám már nincs közöttünk, de mindig szívemen viselem a mellrák elleni küzdelmet” – hallottuk.

  Kevesen mennek szűrésre Győrben

  A nők egyik gyakori daganatos betegsége az emlőrák. Minden hetedik nő szembesül a diagnózissal élete során világszerte. „A gyógyulás esélye annál nagyobb, minél korábban ismerjük fel a beteg sejteket. Így óriási jelentőségű a szűrővizsgálatokon való részvétel” – kezdte dr. Drozgyik András, aki naponta operál emlőrákkal küzdő pácienseket a Petz-kórházban.

  Hazánkban a 45-65 év közötti nők 2001 óta vehetnek részt emlőrákszűrésen; mégis fájóan kevesen élnek az ingyenes lehetőséggel Győrben. „Országosan sem túl jó a mellrákszűréseken való részvétel aránya, ez 40 százalék körül mozog. Győrben azonban kevesebb mint harmada jön el azoknak a nőknek, akik meghívót kapnak mammográfiára. Utóbbi picit kellemetlen, ám egészségre veszélytelen vizsgálat” – közölte Dr. Drozgyik András.

  A győri pink futás és séta résztvevői 3,5 és 7 kilométeres távok közül választhattak. A közösségi futáson közel kétszázan vettek részt. A rózsaszínbe öltözött futók és gyaloglók az Aranypartról szimbolikusan a városmag felé vették az irányt azért, hogy demonstrálják: semmilyen betegséget sem szabad szégyellni. Fotók: Csapó Balázs

  85 százalék esély az életre, ha...

  A Petz-kórház sebésze kiemelte: „korai diagnózis és megfelelő kezelés mellett több mint 85 százaléknyi esély van arra, hogy az emlőrákkal küzdő páciens öt év múlva is életben legyen”.

  A nők érthetően félnek attól, hogy elveszítik a mellüket. Az emlőmegtartó műtétre akkor van leginkább mód, ha korán felfedezik a rákot, vagyis a szűrésen való részvétel e tekintetben is elemi tényező. Dr. Drozgyik András szerint kutatás igazolja azt, hogy az emlőrák diagnózisa után nagyobb eséllyel gyógyulnak azok a nők, akik nem mondanak le a mindennapi mozgásról. Számukra a futást ajánlják a szakemberek.

  Összefogás a mellrák megelőzéséért, a sikeres gyógyulásért. Kulcsár Nárcisz, a győri pink futás és séta szervezője, Dr. Drozgyik András, a Petz-kórház sebésze és Dr. Zaupper Tamásné Irén, az Esély a Gyógyulásra Rákbetegek Győri Egyesületének elnöke bízik abban, hogy minél több nő él az ingyenes szűréssel a jövőben.

  Anyagilag is borzasztó

  „Amikor 25 éve beteg lettem, stigmát jelentett a mellrák. E téren érezhető némi változás, de a sorstársaknak a mai napig fájó pont, hogy nem beszélhetik ki a fájdalmukat. A barátok nem mernek kérdezni, rosszabb esetben elfordulnak tőlük. Egyesületünk fő célja, hogy a mellrákkal küzdő nők közös támaszra találjanak és egymást segítve gyógyuljanak” – mondta Dr. Zaupper Tamásné Irén.

  Minden rákos betegség anyagilag is próbára teszi a családokat. Az emlőrákkal küzdő nők között többen vannak, akik kisgyereket nevelnek, az ő helyzetük még nehezebb „Megdöbbentő, amikor a munkaadó értesül a betegségről, s nem áll ki vagy akár utcára is teszi munkavállalóját. Akik így döntenek, empátiából, emberségből megbuknak. Pedig sokszor egy-egy jó szó, cselekedet ad hitet a rákos betegeknek” – hangsúlyozta az Esély a Gyógyulásra Rákbetegek Győri Egyesületének elnöke.

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Rovatunkból ajánljuk

  További hírek a témában