Tárgyalás

2021.10.19. 21:16

Polgármester vs. képviselő – Helybenhagyták az ítéletet a dunaszigeti ügyben

Kölcsönösen elkövetett rágalmazási pert tárgyalt a Győri Törvényszék másodfokú tanácsa múlt héten, melynek érintettjei a dunaszigeti polgármester és Zsidi Csaba önkormányzati képviselő voltak.

Munkatársunktól

A Győri Törvényszék másodfokú tanácsa szerint a dunaszigeti polgármester rágalmazta Zsidi Csaba önkormányzati képviselőt. Fotó: Csapó Balázs

Fotó: dezsier1

Az ügy Dunasziget polgármesterének feljelentésére indult egy magánvádas eljárás keretében. Ezt követően az elsőrendű vádlott, Zsidi Csaba vállalkozó is feljelentést tett szintén rágalmazás elkövetése miatt az elöljáró ellen. Az ügy tárgya két Facebook-poszt volt, mely a 2019-es önkormányzati választás idején született.

A Győri Törvényszék másodfokú tanácsa nyilvános ülésen tárgyalta múlt csütörtökön a két fél közötti rágalmazási ügyet.

Hangfelvétel nyomán

Az ügyben első fokon eljáró Mosonmagyaróvári Járásbíróság a tavaly október 7-i ítéletével Zsidi Csaba elsőrendű vádlottat az ellene rágalmazás vétsége miatt emelt vád alól felmentette, míg a polgármestert, mint másodrendű vádlottat, rágalmazás vétsége miatt megrovásban részesítette. Az elsőfokú ítéletben leírtak szerint a 2011 óta polgármesteri tisztséget betöltő másodrendű vádlott elindult a 2019-es önkormányzati választáson. Ugyanezen a választáson jelölt volt az elsőrendű vádlott is. A választási kampány során Zsidi Csaba közzétett egy hangfelvételt lejegyző írást, amely a faluvezető által folytatott beszélgetést tartalmazza. A bejegyzésben az elsőrendű vádlott a másodrendű vádlottat mutyizással vádolta. Emiatt a polgármester feljelentést tett a képviselő ellen.

A Győri Törvényszék másodfokú tanácsa szerint a dunaszigeti polgármester rágalmazta Zsidi Csaba önkormányzati képviselőt. Fotó: Csapó Balázs

Viszontváddal élt

Zsidi Csaba a rágalmazás vétsége miatt emelt magánvád kapcsán viszonváddal élt, amely szerint az elöljáró 2019 októberében az ő személyét súlyosan sértő bejegyzést tett közzé, szintén a Facebookon. Az elsőfokú bíróság álláspontja szerint a vállalkozó a bejegyzés közzétételének időpontjában nem minősült közszereplőnek, míg a másodrendű vádlott közszereplő volt. Ezért a bíróságnak a polgármester által Zsidi Csabára vonatkozó bejegyzését mint magánszemélyre írtakat kellett értékelnie. Bár a Facebook-poszt valóban rossz színben tüntette fel a polgármestert, a bizonyítás során kiderült, hogy a hangfelvételről készült jegyzet valódi volt, az abban leírtak tényleg elhangzottak, így emiatt nem állta meg a helyét a rágalmazás vádja. A Zsidi által tett bejegyzés a polgármesterre mint közszereplőre vonatkozott, ezért nem követett el sérelmére bűncselekményt. Mindezzel szemben a polgármester azon kijelentése, amely a képviselőt bűnöző életmódot folytatónak írja le, az emberi méltóságot súlyosan sértő kifejezéseket tartalmaz.

Az ítélet ellen a másodrendű vádlott fellebbezett elsősorban felmentésért, másodsorban azért, hogy az elsőrendű vádlott felelősségét állapítsa meg a bíróság. Zsidi Csaba szintén fellebbezett a faluvezetővel szemben súlyosabb büntetés kiszabásáért.

Helybenhagyott ítélet

A Győri Törvényszéken a másodfokú bíróság az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta azzal, hogy az elsőrendű vádlott bár még csak jelölt volt a választásokon, azonban már közszereplőnek minősült az Alkotmánybíróság vonatkozó határozatának tükrében. Zsidi Csaba kijelentése nem volt alkalmas arra, hogy a rágalmazást a polgármesterrel szemben megvalósítsa, ezért őt a bíróság felmentette. Azonban a másodrendű vádlott által történt kiírás az őt ért sérelmekért történő „visszavágásként” túlment azon a határon, amelyet egy közszereplőnek el kell tűrnie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában