mosonmagyaróvári bemutató

2021.10.10. 19:27

Lottóötös – tabuk nélkül beszél a prosztatarákról egy gyógyult férfi

Évente négy és fél ezer új prosztatarákos esetet diagnosztizálnak Magyarországon. A férfiak harmada ekkor már gyógyíthatatlan, túl későn kerülnek orvoshoz. Pedig a betegség jól szűrhető. Az időben történő felismerés felér egy lottóötössel. Erről szól Gecsei Ádám filmje. A mosonmagyaróvári bemutatón ötven résztvevőt ingyenes PSA-teszttel is várnak. A főszereplő, Molnár László hatvanévesen tudta meg, hogy prosztatarákos. Sokkolta a hír, de meg akart gyógyulni.

D. Pusztai Andrea

Szeptember 15. a nemzetközi prosztatanap, november pedig a Movember elnevezésű kampány hónapja, amikor az aktivisták bajusz növesztésével hívják fel a figyelmet a férfiak egészségügyi problémáira, köztük a prosztatarákra. Nem véletlen Gecsei Ádám filmbemutatójának időzítése, a Lottóötöst mához egy hétre, október 16-án 16 órakor vetítik a mosonmagyaróvári Flesch-központban, ingyenes szűréssel egybekötve.

– Filmvetítés vérteszttel. Szokatlan párosítás.

– Valóban, nem titkolt célunk, hogy ne csak filmélményt, ismereteket is nyújtsunk.

– Mielőtt filmet forgattál, írtál a prosztatarákról. Sokan emlékezhetnek a cikkeidre a Kisalföldből, mindig szívügyed volt a férfiegészség.

– Úgy gondolom, újságíróként el kell köteleződnöm és kiállnom a fontos témák mellett. Segíteni szeretnék abban, hogy minél mélyebben beépüljön a köztudatba, milyen egyszerű beelőzni ezt a halálos betegséget. Nincs jobb visszajelzés annál, mint amikor megjelenik egy cikk, szombat este pedig megállít pár fiatal srác egy bulihelyen, és elmondják, mennyire jó, hogy ezzel foglalkozom.

Dr. Lacó László sebész, urológus mondata adta az ötletet a film címéhez.

– 2019-ben a Kisalföld szerkesztőségében egy kampányt is szerveztél.

– A kollégák közreműködésével megjelent cikksorozat befejezéseként szűrést rendeztünk a győri sajtóházban. Százhatvan férfi PSA-szintjét mértük meg, dolgozókét, olvasókét, és a tűzoltóságtól is sokan átjöttek. Elgondolkodtató eredmény született, több mint negyven férfit irányítottak tovább a MentsManust Mozgalom nővérei urológiai szűrésre, mert esetükben a PSA értéke megközelítette a kritikus határt.

– Egy vértesztről beszélünk, de a férfiak többsége a betapintásos vizsgálattól retteg, nem a tűszúrástól.

A mosonmagyaróvári filmvetítés vendége lesz a Lottóötös főszereplője, Molnár László is.

– Komfortzónán kívüli állapot, ez tény, de a kényelem nem éri meg a kockázatot. Most sokan azt gondolhatják, hogy harminc­évesen mit papolok én erről, nem volt benne részem. De tévednek, jártam urológusnál. Egyrészt azért, mert fontosnak tartom a prevenciót, különösen, hogy a családom is érintett a betegségben, másrészt kíváncsi voltam rá. Nem hiszem, hogy hitelesen beszélhetnék róla, vagy ajánlhatnám férfitársaim figyelmébe, ha nem tudnám, mivel jár.

– A Lottóötös harminc perc alatt célba ér, megpróbál felülírni minden félelmet, ami egy fél­perces vizsgálattól visszatartja a férfiakat. Miért pont ez lett a címe?

– A film egyik szereplője, dr. Lacó László mosonmagyar­óvári sebész, urológus, a győri Petz-kórház adjunktusa a filmben úgy fogalmaz: egy időben elkapott rosszindulatú daganatos megbetegedés, egy korán felismert prosztatarák felér a lottóötössel. A film egy tabukat döntögető párbeszéd, helyenként kíméletlen őszinteséggel az orvos és a film főszereplője, Molnár László között. Az egri férfi élete delén sikeres, jómódú vállalkozó, sportos, de hajtós, és ami a fő, tünetmentes hétköznapokkal. Ebbe az idillbe hasít bele a sokkoló diagnózis. Hatvanéves korában szembesül azzal, hogy rákos. Mérlegre tesz mindent, ami addig fontos volt számára. A karrierjét, a boldog házasságát. Aztán dönt. Élni akar és kész áldozatot hozni érte. Életmódot vált és megtanul figyelni, vigyázni magára. Tíz éve tünetmentes, a prosztatarák elleni harc lelkes aktivistája. Van mit tanulnunk tőle.

(A film cégek, vállalatok számára ingyenesen elérhető. A vetítéssel kifejezhetik, hogy fontosnak tartják a szűrést, férfi dolgozóik egészségét.​ Érdeklődni a [email protected] címen lehet.​)

A szűrés

Negyvenöt év felett évente javasolt a prosztatarákszűrés. (Ha a családban előfordult a betegség, már negyvenéves kortól.) Ehhez az urológiai osztályon kell bejelentkezni, és nem kell hozzá háziorvosi beutaló.

Ingyenes vetítés

A filmvetítés vendége a főszereplő, Molnár László. A program ingyenes. A résztvevők közül 50 férfinak – előzetesen regisztrálni a [email protected] címen lehet – ingyenes PSA-szűrést ajánlott fel a MentsManust Mozgalom ProsztataKommandója. Az eredmény 15 percen belül elkészül, amelyről a nővérek helyben, négyszemközt tájékoztatják az érintetteket, és válaszolnak a kérdéseikre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában