A kétnapos „maszek” zebra esete

2021.10.08. 17:21

Illegális gyalogátkelőhelyet festettek fel egy győri utcában, a hatóság megszüntette

Múlt héten Győr-Kismegyer lakói új gyalogátkelőhelyet fedezhettek fel az Arató utca, Kismegyeri út kereszteződésénél. A nem szabványos, de kétségtelenül zebrát idéző lakossági útfestés két napig tartotta magát, majd a közlekedési hatóság megszüntette.

Hécz Attila

20211005 Győr Zebrát festett fel valaki az Arató utcában a forgalom lassítása érdekében, Fotó: Csapó Balázs CSB Kisalföld

Fotó: Csapó Balázs

A helyszínre érkezve még láthatóak voltak a „maszek” gyalogátkelőhely nyomai, de az út- kezelő géppel lekapart festés a sűrű autóforgalmat láthatóan nem akasztotta meg. A kereszteződésben orvosi rendelő, védőnői szolgálat és körülbelül ötven gyereket befogadó óvoda található egymás mellett, így a közelben viszonylag komoly a gyalogos-, illetve autóforgalom.

Nemrégiben egy kislányt ütöttek el itt

Egy neve elhallgatását kérő helyi lakost kérdeztünk a zebra keletkezésének körülményeiről. A közelben dolgozó hölgy elmondta, hogy a friss útfestést az egyik reggel, munkába menet észlelte, így valószínűleg éjszaka festhették fel. A helyi lakos elmesélte, hogy körülbelül két hónappal ezelőtt az Arató utca ezen szakaszán egy úton átszaladó kislányt ütött el az autó. A gyermek súlyos sérüléseket szenvedett, a környéken nagy visszhangja volt az esetnek. A hölgy megjegyezte, hogy az Arató utca forgalmát tovább növeli, hogy sok autós elkerülő útként használja, nagy sebességgel közlekedve.

A sebességkorlátozás tábla nem visszatartó

Az illegálisan felfestett útburkolati jelről Kulcsár Béla közlekedésbiztonsági igazságügyi szakértőt is megkérdeztük.

– Egy zebra önhatalmú felfestése nem lehet megoldás semmilyen közlekedési problémára, és pénzbüntetést vonhat maga után – mondta a szakértő. – Az Aratóhoz hasonló hosszú, egyenes utcákon – a sebességkorlátozást jelző táblák ellenére – az autók sajnos mindig gyorsabban hajtanak a megengedettnél. Ez ellen leginkább 100–150 méterenkénti fekvőrendőrökkel, illetve kamerarendszerrel lehetne tenni.

A szakember szerint a gyakorlat azt mutatja, hogy a kamerák felszerelése komoly visszatartó erőt jelent. Megjegyezte, hogy a forgalmi rend igény szerinti változtatását a lakóközösségnek az önkormányzaton keresztül kell kérnie a közlekedési hatóságoktól. Amennyiben az útkezelők gyalogátkelőhelyet jelölnek ki, úgy az gyalogátkelőhely-előjelző, illetve gyalogátkelőhely-jelző táblával együtt valósulhat meg.

Az önkormányzat jelezte a problémát

– Kismegyer úthálózata régóta elavult – mondta Diligens Tibor, a városrész önkormányzati képviselője. – Legutóbb tavasszal fordultunk az illetékes útkezelő hatóság felé, ahonnan azt a visszajelzést, illetve ígéretet kaptuk, hogy Kismegyer úthálózata teljes átépítést kap. Reméljük, a munkálatok mielőbb megkezdődhetnek.

A képviselő megjegyezte, hogy az Arató utca menetrend szerinti autóbusz-forgalmat bonyolít, így annak, illetve megállói kialakításának különös figyelmet fognak szentelni. (Fekvőrendőrök telepítése egyébként olyan úton nem lehetséges, amelyen autóbusz- közlekedés is van.)

Vizsgálják az igényt

Az illegális zebrára Dézsi Csaba András polgármester is reagált Facebook-oldalán: „Győrben az utóbbi időben több helyszínen illegális zebrát festettek fel az úttestre. Ez viszont nem megoldás – áll a polgármester bejegyzésében. – Most arra kérem önöket, hogy amennyiben Győrben valahol indokoltnak látják egy gyalogátkelőhely felfestését, a közösségi oldal posztja alatt írják meg nekem.”

A város vezetője ígéri, hogy minden lakossági javaslatot megvizsgáltat szakemberekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában