Átkelő helyett az ország kapuja

2021.10.04. 10:26

Hegyeshalomnál évek óta tervezik a legnagyobb forgalmú határ akadálymentesítését

A hegyeshalmi nagyhatár akadálymentesítéséről tárgyaltak az érintett hatóságok, szakemberek, melynek részletei­ről Szőke László polgármester számolt be. Kiemelte: a tervek szerint egy, a harminc éve megszokottól eltérő átkelő jönne létre az osztrák–magyar határon, jelen állás szerint 2027-re.

Mészely Réka

Vendéglátóhelyek, büfé, pénzváltó helyek, matricavásárlási lehetőségek. Mindez a múlté lehet éveken belül, vagyis alapjaiban átalakulhat a minap tárgyalt tervek szerint. Ennek részleteiről Szőke László polgármester számolt be.

Számos terv után

– A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. megrendelésére már több terv is készült a hegyeshalmi nagyhatár akadálymentesítésére. Korábban felmerült, hogy akár 130 kilométer per órás sebességet is engednének, ám a legutóbbi verzió szerint a belépő oldalon 60, a kilépő oldalon 90 kilométer per órás sebességgel számolnak – mutatott rá az egyik lehetséges változásra a faluvezető.

Másként nézne ki a tervek szerint várhatóan hat év múlva az osztrák–magyar nagyhatár Hegyeshalomnál – emelte ki Szőke László polgármester.

Szőke László szerint a jelen tervek teljesen átírják a harminc éve erről az átkelőről alkotott képünket.

Bontás is lenne

Kezdjük azzal, hogy minden épületet elbontanának, a burkolt felületekkel együtt. Kétszer két sávon haladhatna a forgalom. Az érintett szervek ellenőrzési helyei mellett pihenőhelyi funkciók (parkolás, illemhely) lennének, továbbá egyéb szolgáltatások, benzinkút mindkét oldalon, szolgáltatóház, egy nagyobb tehergépkocsi-parkoló. A kiválasztott változatban megjelenik a kapcsolat a két oldal között gyalogos-aluljáró és íves közúti felüljáró formájában. Az ország kapuját szimbolizáló kialakítás és megjelenés is megvalósulna. A tervek szerint a szolgáltatóházban pótolhatóak a bontásra kerülő funkciók. A tehergépkocsikat különvezetnék, ellenőrzésük elkerülő úton történne, biztosítva a pihenő funkciók elérését.

Több ütemben

A polgármester arról is beszélt, hogy több ütemben tervezik a beruházást. Elsődleges cél a fedett ellenőrzési helyek létrehozása, személyzet részére épület biztosítása és WC, a pihenőhelyen megfelelő számú parkoló kialakítása. De érdekesség, hogy fitneszpark is lehetne a szolgáltatóházhoz kapcsolódóan, a távlati funkciók között szerepel az utóbbi, a benzinkutakkal és a tehergépkocsi-parkolóval együtt. A hegyeshalmi polgármester hozzátette: jelenleg nyolc szolgáltató tevékenykedik a nagyhatáron, 47 munkatárssal. Ők elsősorban matricaértékesítéssel foglalkozó vállalkozások. Nem tudni, hogy a beruházás milyen hatással lesz a szolgáltatásokra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában