Jó ütemben haladnak

2021.10.12. 13:40

Bokrétaünnepet tartottak Sopronban a Rendészeti Integrált Központnál – fotók

Az utolsó zárófödém betonba öntésével is végeztek és az épület elérte a legmagasabb pontját.

Bódvai Ildikó

Fotó: Szalay Károly

Jó ütemben halad az ország első Rendészeti Integrált Központjának építése Sopronban a Táncsics utcai egykori 48-as laktanya ingatlanán. A területet öt hónappal ezelőtt adták át a kivitelezőnek, kedden pedig már a bokrétaünnepet tartották a rendőrség, a katasztrófavédelem és a város vezetőinek jelenlétében. Ez azt jelenti, hogy az utolsó zárófödém betonba öntésével is végeztek és az épület elérte a legmagasabb pontját. Az épületkomplexum területe a mélygarázzsal együtt meghaladja a 11.500 négyzetmétert, átadását 2022. márciusára tervezik. Itt lesz a rendőrség, a tűzoltóság és a katasztrófavédelem közös bázisa, valamint itt kap helyet az alkotmányvédelmi hivatal is.

- A Rendészeti Integrált Központ építése feszes ütemterv szerint már a munkaterület átvételének napján megkezdődött. A területen több használaton kívüli épület volt, közel 7.600 négyzetméteren, ezeket a kivitelező kevesebb mint három hét alatt teljesen elbontotta. Ezzel párhuzamosan a földmunkák is megkezdődtek, a szerkezetépítés május végén kezdődött és az építkezéshez nélkülözhetetlen három toronydaru is a helyére került – elevenítette fel a beruházás első lépéseit Kovács István rendőr vezérőrnagy, az ORFK gazdasági országos rendőrfőkapitány-helyettese.

A rendőrségi és tűzoltósági épület alaplemezének vasszerelése és betonozása után megindult a függőleges vasbeton falak és pillérek felhúzása. A szerkezet építésével párhuzamosan július elején a gépész és villamos alapvezetékelés is kezdetét vette, július végére pedig teljessé vált épület külső kontúrja. Az épületkomplexumban öt lépcsőház és három lift található, a szinteket harminchat előre gyártott monolit lépcsőelem köti össze, amelyeket augusztus elején a helyükre emeltek. Augusztus végén a belső gipszkarton válaszfalak szerelése is megkezdődött elindítva az épület belső tereinek kialakítását. A szerkezetet szeptember 30-án jelentette készre a kivitelező.

 

- A szerkezetépítési munkák 125 nap alatt valósultak meg, közel 9.150 köbméter betont és 1.050 tonna betonacélt építettek be – összegzett Kovács István, aki köszönetet mondott a kivitelező West Hungária Bau Kft. minden dolgozójának és alvállalkozójának az elvégzett munkáért.

A köszönethez csatlakozott Barcza Atilla, Sopron és térsége országgyűlési képviselője és Farkas Ciprián Sopron polgármestere is. Hangsúlyozták, hogy a Rendészeti Integrált Központ építéséhez a pénzügyi fedezetet a kormány, az építési területet pedig a Magyar Állam biztosította. Az új és modern központra nagy szükség volt, hiszen a rendőrség jelenlegi épülete 1907-ben épült kereskedelmi és iparkamarának, a tűzoltóság pedig az ország legrégebbi tűzoltó laktanyája.

- Ez az egyedülálló fejlesztés nagy mértékben hozzájárul a soproni emberek biztonságának növeléséhez, de nemcsak erről szól. Lehetővé teszi, hogy a rendőrök, a tűzoltók, a katasztrófavédelem és az alkotmányvédelmi hivatal tagjai XXI. századi körülmények közt végezhessék hivatásukat. Ez a megbecsülés fejeződik ki a magyar kormány azon döntésében is, hogy a jövő év elején hat havi fegyverpénzt fizet ki a rendvédelmi szervezetek hivatásos tagjainak – mondta Barcza Attila.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában