a legjobb gimnáziumok

2021.10.27. 05:08

A régió tíz középiskolája is szerepel a top 100-as listán – mutatjuk a rangsort

A legtöbb elit gimnázium a főváros után Győr-Moson-Sopron megyében működik.

Szeghalmi Balázs

Forrás: Horváth Anikó

  • A hét elején jelent meg a hazai középiskolák rangsora. A Győr-Moson-Sopron megyei oktatási intézmények közül hét, a Komárom-Esztergom megyei gimnáziumok közül három került az első százba.
  • A legelőkelőbb helyen (14.) a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium végzett. A patinás iskolát egy másik országszerte ismert gimnázium, a győri Révai követi (19.) a sorban. Szűkebb régiónkból a Pannonhalmi Bencés Gimnázium (35.) és az Audi Hungaria Általános Művelődési Központ (50.) is az első ötvenben található.
  • Sopronból két gimnázium (Berzsenyi-líceum, Széchenyi-gimnázium), míg Komárom-Esztergom megyéből három iskola (az esztergomi Dobó-, a tatai Eötvös- és a tatabányai Árpád Gimnázium) szerepel a legjobb száz között. Vidám pillanat a múlt heti diákdiri-választásról a győri Kazinczy Ferenc Gimnáziumból. Fotó: Horváth Anikó
  • Mutatók

    Ahogy az elmúlt években, idén is több mutatót vettek figyelembe a rangsor készítői. Fontos szempont volt a 2019/2020-as tanév végén az érettségi bizonyítványokba került eredmények átlaga magyarból, matematikából, történelemből és idegen nyelvekből.

    Jobb híján a 10. évfolyamosok 2019-es szövegértés és matematika kompetenciamérésének átlagával is dolgoztak a szakértők; a koronavírus-járvány első hulláma miatt ugyanis elmaradt az országos képességfelmérés tavaly. Az emelt szintű érettségi vizsgák iskolánkénti arányával szintén számoltak a lista összeállításakor.

    Öt vidéki az első húszban

    A top tízben a helyezéseket idén is kisajátították a fővárosi elitgimnáziumok. Az első húsz közé öt vidéki középiskola jutott be, a legelőkelőbb helyen a debreceni Fazekas-gimnázium (8.) áll. Régiónkból a győri Kazinczy-gimnázium épp lecsúszott a vidéki iskolák dobogójáról.

    A felvételivel nem számoltak

    „Örülök a 14. helyezésünknek – amely visszajelzés a szakmai munkánkról –, valamint annak, hogy a Győr-Moson-Sopron megyei középiskolák ismét jól szerepeltek” – kezdte Németh Tibor.

    A Kazinczy-gimnázium igazgatója arra a legbüszkébb, hogy a szövegértés kompetenciamérésben 7., míg a magyar érettségik eredményességi indexszámában 3. helyen végzett a patinás intézmény.

    Németh Tibor

    „Ezek azok a mutatók, amelyek jelzik, hogy bizonyos szegmensekben a fővárosi elit gimnáziumokkal is fel tudjuk venni a versenyt. Megjegyzem, ha a rangsor készítői számításba tudták volna venni a felvételi eredményeket, akkor objektívebb képet adna a toplista. Számításaim szerint utóbbi számokkal akár az első tízbe is bekerültünk volna, de összességében nincs okunk panaszra” – mondta Németh Tibor.

    Vidám pillanat a múlt heti diákdiri-választásról a győri Kazinczy Ferenc Gimnáziumból. Fotó: Horváth Anikó

    A szóbelivel jobbak lehettek volna

    A soproni Széchenyi István Gimnázium tavaly az 59. helyen állt, az egy évvel ezelőtti kiugró helyezést ezúttal nem sikerült megismételni, ám így is elégedettek a 85. hellyel.

    „A mostani kicsit gyengébb mutatónkban szerepet játszik a járvány is. A tavalyi érettségik szóbeli részének hiánya okozhatta az eredményeink visszaesését. A diákjaink kifejezetten erősek a szóbeli megmérettetésekben” – kezdte Farkas Gábor.

    Farkas Gábor

    A Széchenyi végzőseinek hét százaléka külföldi egyetemre megy

    A soproni Széchenyi-gimnázium igazgatójának abban van némi hiányérzete, hogy a rangsor összeállításakor az iskolákban kapott hozzáadott értéket nem emelik ki a szerkesztők.

    Amire több mint büszke lehet a soproni Széchenyi-­gimnázium közössége, hogy a végzősök hét százaléka külföldi felsőoktatási intézményben tanul tovább. „Volt diákjaink többsége Bécsben vagy Grazban jár egyetemre, de néhányan felvételt nyertek Németországba, Angliába is. Ezeknek a diákoknak a nyelvtudása természetesen kiemelkedő” – tette hozzá Farkas Gábor.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában