állatvédelem

2021.10.11. 08:29

A Marcalvárosban fogságba esett pók nyomában – Egyre több cselőpók bukkan fel a megyei nagyvárosokban – fotók

Csak akkor csípnek a cselőpókok, ha piszkálják őket.

Szeghalmi Balázs

2021.10.07.Cselõpókos téma.Képen:Kovács Péter biológia-földrajz szakos tanár és a pók.Mecsér.Fotó:Huszár Gábor,Kisalföld

Fotó: HUSZAR GABOR

  • Olvasóink 5–6 centiméteres cselőpókokat fényképeztek a napokban Győrben, az egyik ízeltlábú szomorú története kisebb tömeget tartott izgalomban Marcalváros II-n.
  • A bajba jutott cselőpók az egyik áruház hirdetőtáblájának foglyává vált.
  • Az ízelt lábú állatot nem sikerült megmenteni, ám története tanulságos.
  • Pókmentés

    A nem mindennapi esetet – a fogságba került pókot esténként többtucatnyian figyelték az üzletnél – állatbarát győri édesanya jelezte szerkesztőségünknek, s tolmácsolta gyerekei kérését, miszerint milyen jó volna megmenteni a pók életét. A pozitív hozzáállás ellenére – az áruház kommunikációs munkatársai is tettek az ügy érdekében – ez végül nem sikerült.

    A hímivarú cselőpók a nyárias időben nem bírta tovább az üvegfal mögött, így a pókász már csak a tetemét tudta kiemelni. Az első és legfontosabb tanulság, hogy a hazánkban védett állatként nyilvántartott cselőpók egyre többször tűnhet fel Győr-Moson-Sopron megyei nagyvárosokban is.

    Kovács Péter mecséri pókász kifejlett, szép nőstény cselőpókot mutat. Utóbbiak tavasszal hozzák világra utódaikat, s ez egyre gyakrabban előfordulhat városi környezetben is.

    Nem szabad bántani a pókokat!

    „Ahol a hirdetőtáblába mászott a marcalvárosi pók, a közeli füves területen több tárnát találtam. Ez azt jelenti, hogy a cselőpókok nem csupán kertvárosi részeken, hanem a városmaghoz közelebb eső, nagyobb lakótömbök közvetlen szomszédságában is felbukkanhatnak. Kisgyerekekben és akár felnőttekben is félelmet kelthetnek a pókok. Mindenkit nyomatékosan óva intek attól, hogy bántsa őket.

    A cselőpókok ugyanis egészen addig nem támadnak emberre, ameddig nem piszkálják őket. A marásuk éles fájdalommal jár, a csípésüket pedig hosszú percekig kellemetlen érzés kíséri” – mondta Kovács Péter. A mecséri pókász hozzátette: egyetlen cselőpók természetvédelmi értéke 5000 forint Magyarországon. A szakember nem ajánlja laikusoknak a pókok költöztetését sem családi vagy társasházak udvaráról.

    Kovács Péter biológia és földrajz szakos tanár szabadidejében kutatja a Győr-Moson-Sopron megyében élő pókokat.

    Jó tanácsok

    „Könnyen ellentámadásba lendülhetnek a pókok, másrészt felettébb kérdőjeles az összes egyed begyűjtése, még pókászoknak is. Mivel a cselőpók sztyeppes részeken szeret élni, érdemes fűmaggal bevetni a területet, majd hagyni, hogy a pázsit 15–20 centi magasra nőjön. A sűrű, nedves füves területeket nem kedvelik a cselőpókok. Ilyen körülmények között rövid időn belül maguktól elköltöznek” – jegyeztük fel a jótanácsot.

    Kovács Péter elmondása szerint a hímivarú cselőpókok ősz közepére, végére elpusztulnak. Miután megtermékenyítették a nőstényeket, a hideg idő beköszöntével az életük lassan, de biztosan véget ér. A nőstények télre vermet keresnek, majd jövő tavasszal adnak életet utódaiknak.

    Fotók: Huszár Gábor

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában