Járőröznek is

2021.10.14. 11:30

A gyerekek mellett őrzik a falujukat is a nagybajcsi óvónők

Az óvónénik a járőrszolgálatban is részt vesznek, sokszor elektromos kerékpárokkal járják a falut.

Ollári Gergely

A képen Adorján Eszter, Teilinger Imréné, Mács Eszter, Redele-Simon Melinda, Ságer Tímea, Kovácsné Heller Zita és Deák-Farkas Eszter. Fotó: H. G.

Fotó: HUSZAR GABOR

Nyolcan dolgoznak óvónőként, dajkaként, gondozónőként a nagybajcsi Napsugár Óvodában és Bölcsődében. A napi munkát követően hamar lekerülnek a fehér köpenyek, egyenruhát váltanak, felveszik a láthatósági mellényüket és járőrszolgálatra indulnak. Mindannyian a helyi polgárőrség tagjai. Aktívan vesznek részt a falu életében: képzésekre járnak, önkénteskednek, őrszemként figyelik a község életét. A Nagybajcsi Pajzs Polgár­őr Egyesület aktív szervezet megyei viszonylatban is, ráadásul idén ünneplik tízéves fennállásukat. A szervezet mozgalmas életét pedig mi sem jelzi jobban, mint hogy a helyi óvoda és bölcsőde női dolgozói is a faluért és annak biztonságáért dolgoznak nap mint nap. A nagybajcsi intézmény minden női dolgozója a polgárőrség csapatát erősíti.

A Nagybajcsi Pajzs Polgárőr Egyesület tíz éve alakult meg a településen. Azóta elrepült az idő, a Napsugár Óvoda is folyamatosan fejlődött, és jövőre lesz negyven esztendős. Mára két csoport működik az óvodában, és 2007-ben bölcsődével is bővült az intézmény. Az óvodába jelenleg negyvenöt kisgyermek jár, a bölcsődében 12-en nőnek fel. Nyolcan gondozzák őket, és látják el az intézmény feladatait. Ők az óvónők, gondozónők, dajkák. Mindannyian polgárőrök.

Járőröznek, kreszt oktatnak

Miközben az óvónők a szolgálati kocsi mellett gyülekeznek, és állnak össze egy közös fotóra, a település polgármestere meséli nekünk, valójában miért is büszkék arra, hogy az intézmény dolgozói polgárőrök is a munkájuk mellett.

–Az óvónénik, amellett hogy polgárőrök az egyesületben, közösségi munkákban is részt vesznek. Számos alkalommal segítenek önkéntesen a faluban, ha kell adventi gyertyát készítenek, vagy éppen virágokat ültetnek a helyi faluház segítségével –mondta el lapunknak Teilinger Imre polgármester.

Az elöljáró azt is hozzátette: aktívan részt vesznek a a járőrszolgálatban is, sokszor elektromos kerékpárokkal járják a falut, gyakran továbbképzésekre mennek, kresz oktatást tartanak a gyermekeknek, vagy éppen szemetet szednek a településen.

A képen Adorján Eszter, Teilinger Imréné, Mács Eszter, Redele-Simon Melinda, Ságer Tímea, Kovácsné Heller Zita és Deák-Farkas Eszter. Fotó: H. G.

Tudják, mi a dolguk

– Régóta csináljuk már, és pontosan tudjuk, hogy mi a dolgunk. Járőrözünk, képzésekre járunk, önkénteskedünk. Volt már rá példa, hogy becsöngetett hozzánk egy idős néni, hogy idegen alakokat látott a faluban. Napközben mi nem mehetünk ki az oviból, de ilyenkor jelezzük a bejelentést a kollégáknak. Boldog vagyok, hogy kollégáimmal mindannyian csatlakoztunk a helyi egyesülethez –fogalmazott Teilinger Imréné a Napsugár Óvoda és Bölcsőde intézményvezetője.

Felvételünkön Redele-Simon Melinda óvónő, Teilinger Imre polgármester, és Teilinger Imréné intézményvezető. Fotó: Huszár Gábor

A falut erősítik

– Családommal költöztünk a településre, és minden nap úgy érzem hazataláltunk. Az óvoda pedig a második családom, és otthonom lett. Az, hogy mi polgárőrként is jelen vagyunk, a falut erősíti, és közösségjavító ereje is van. A gyermekek gyakran látnak minket az óvodán kívül, és a szülők is büszkék arra, hogy több fronton vigyázunk a helyiekre –mondta el lapunknak Redele-Simon Melinda óvónő.

Lassan itt az ebéd ideje, a gondosan előkészített asztalkák mellett már gyülekeznek a gyermekek. Az óvónénik jó étvágyat kívánnak, a kicsik pedig visszhangként skandálják nekik vissza a kedves szavakat. A faluban most csend van, és nyugalom. Azonban ha történik valami, nagy valószínűséggel az óvónénik lesznek azok, akik elsőként intézkednek majd, hiszen a nap 24 órájában figyelnek a településre, és annak biztonságára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában