a bányászok ünnepe

2021.09.05. 07:45

Remek hangulat a görbehalmi bányásznapon – fotók

Szeptember első vasárnapján a bányászokat ünnepeljük. A Görbehalmi Bányászati Hagyományőrző Egyesület idén is remek programot szervezett. A helyieken kívül Tatabányáról, Oroszlányból és Dorogról is érkeztek vendégek, az innen elkerült egykori bányászok leszármazottai.

kisalfold.hu

Fotó: Tamas Griechisch

Alig fértek el a görbehalmi bányászati múzeum udvarán az ünneplők, olyan sokan voltak. A főszervező, Szigethi Sándor ismert jó szervezőkészségéről és vendégszeretetéről, ráadásul a remek idő is kedvezett a szabadtéri programnak. Elsőként dr. Erdélyi Lajos, a Görbehalmi Bányászati Hagyományőrző Egyesület elnöke köszöntötte a jelenlévőket. – Ez a rendezvény a brennbergi bányászat, és az egykori bányászok előtt tiszteleg. Unokáik büszkén mondhatják, hogy őseik erőfeszítése nem volt hiábavaló: az általuk létrehozott értékrend és erkölcsi példa ma is elevenen él és hat a mindennapokra – méltatta e szép, de nehéz szakma képviselőit az elnök.

 

Szemán Attila a brennbergi bányászatról és a bányásznap eredetéről tartott rövid előadást. Mint mondta, a felvonulással, tánccal, felhőtlen mulatozással a nehéz fizikai munkát és annak megbecsülését ünnepelték a bányászok. Azt a küzdelmes földalatti munkát, ami összeköti az együtt dolgozó embereket. Farkas Ciprián Sopron polgármestere azt mondta, a brennbergi bányász- és a német kultúrhagyományok mindig is hozzátartoztak a város életéhez. Barcza Attila országgyűlési képviselővel együtt köszönetet mondtak a szervezőknek, elsők között Szigethi Sándornak, hogy ápolják a hagyományt, „őrzik a lángot” és évről évre megrendezik az eseményt. Ezt követően megkoszorúzták a Borbála szobrot. Az eseményen jelen volt Stöckert Tamás önkormányzati képviselő is.

A programon fellépett a dr. Friedrich András vezette Juventus Koncert Fúvószenekar, a brennbergbányai Borbála kórus, valamint Kostevc Ernő, aki tangóharmonikájával és színes történeteivel szórakoztatta a közönséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában