Elismerés

2021.09.21. 18:06

Rábapordány is „Az Év Digitális Faluja” lett

Rábapordány, Alsómocsolád, Nagypáli, Füzérradvány nyerték „Az Év Digitális Faluja”-díjat a Digitális Jólét Program (DJP) által idén először meghirdetett pályázatán.

kisalfold.hu

A díjakat az immár harmadik alkalommal megrendezett Civitas Sapiens ’21 Okos Város témájú nemzetközi szakmai konferencián adták át, ahol a résztvevők megismerhették a több mint harminc kiállító jövőbe mutató városfejlesztési megoldásait is.

Az Év Digitális Faluja címet 2021-ben alapították azzal a céllal, hogy a települések képesek legyenek a lehető legnagyobb körben használni és bemutatni a digitális fejlesztéseiket, kiaknázva a bennük rejlő adottságokat.

A címre a digitális innovációkat alkalmazó, ötezer fő alatti magyarországi települések pályázhattak. A 2021. augusztus 20-i határidőig beérkezett pályázatokat egy szakértőkből álló, független szakmai zsűri értékelte. „Az Év Digitális Faluja” címet négy kategóriában adták át a konferencia keretében.

IV. kategória: Innovatív gazdasági ökoszisztéma

Nyertes: Rábapordány

A település Magyarországon egyedülálló, és Európában is ritkaságnak számító sertéstelepet épített a Rábapordányi Mezőgazdasági Zrt. megvalósításában. A beruházás eredményeként gyakorlatilag minden olyan külső tényezőt kizártak, amely az állatokra veszélyes lehet, valamint – a levegőt is – fertőtlenítő rendszerrel látták el a sertéstelep zárt tereit.

Minden folyamatot automatizáltak, a fűtést, a szellőztetést, a takarmánykiosztást is. A takarmányozás chipes azonosítás alapján működik, a kocaszállón ultrahangos szalonnavastagság-mérés alapján válogatják egy csoportba az azonos takarmányigényű egyedeket.

A díjat Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára adta át.

A Civitas Sapiens ’21 Okos Város konferencián résztvevők építőipari technológiákkal is megismerkedhettek, valamint felmérhették, hogyan támogatják a drónok a jövő okos városait; vagy éppen együtt gondolkodhattak arról, hogyan tehető okos eszközökkel költséghatékonyabbá egy-egy település működése. Szó volt továbbá arról is, hogy az innovatív, okos megoldások hogyan járulnak hozzá a fenntartható fejlődéshez, és az okos környezet hogyan hat a társadalomra és az életminőségre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában