rendes közgyűlés után jött a rendkívüli

2021.09.30. 19:20

Közgyűlést tartottak Sopronban – Parkot alakítanak ki a Pihenőkeresztnél

Közgyűlést tartott a soproni önkormányzat. Az előterjesztések között Thurner Mihály emlékpad felállítása, a Pihenőkereszt környezetének rendezése, és a Pro Kultúra új ügyvezetőjének megválasztása is szerepelt.

Etzl Edgár-Papp Fanni

A képviselő-testület elsőként elfogadta, hogy egy tag lemondása miatt a Kulturális és Oktatási Bizottság külsős tagjává választja Kondor Istvánnét. Azt is megszavazták, hogy a város gyakorlati helyet biztosítson az önkormányzati fenntartású intézményekben a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karának óvodapedagógus, szociálpedagógus, valamint csecsemő- és kisgyermeknevelő hallgatói számára. Ezután döntöttek a Kárpáti-malom környezetének rendezéséről.

Térfigyelők

A közgyűlés jóváhagyta, hogy az önkormányzat 150 ezer forinttal támogassa az Egyetemfoglaló című közgazdasági témájú középiskolai vetélkedőt. Döntöttek a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt.-vel kötött, szociális tűzifa kedvezményes beszerzéséről szóló megállapodás felülvizsgálatáról az elmúlt időszak faanyag áremelkedése miatt. Elfogadták, hogy a Frankenburg úton lévő háziorvosi rendelőt az önkormányzat kibérelje dr. Mokán Angéla háziorvos részére.

A népszavazás polgármesterének, Sopronyi-Thurner Mihálynak a tiszteletére emlékpadot helyeznek el a Frankenburg úti egykori házával szemben. Döntöttek az Erdburger-dűlő továbbnevezéséről, a dűlőtől keletre, azzal párhuzamosan futó út pedig a Kis-Mély út nevet kapta. A közgyűlés javasolta a soproni rendőrkapitányság számára, hogy a Jereván városrészben négy, a Kőműves közi játszótérnél egy, a Kuruc dombi Meteorológiai állomás körüli zöldterületen szintén egy térfigyelő kamerát helyezzen el.

Módosítás

A képviselők tudomásul vették az ötven százalékot el nem érő önkormányzati tulajdonú társaságokról szóló tájékoztatót. Az önkormányzat a Magyarországi Evangélikus Egyháznak óvoda létesítése céljából térítésmentesen átad egy 5000 négyzetméteres Hillebrand Jenő utcai ingatlant. Az Előkapu 11-ben található helyiséget pályázat útján 10 év határozott időre vendéglátó-ipari, üzleti, turisztikai és egyéb szolgáltatási célra hasznosítják.

Az önkormányzat bruttó 26 millió forintért megvásárolja a Sopron-Balfon az orvosi rendelő melletti Fő utca 11. számú ingatlant közösségi célú hasznosításra. Azt is elfogadták, hogy az önkormányzat kezdeményezze az állami tulajdonban lévő Pihenőkereszt és a körülötte lévő mintegy 24 ezer négyzetméteres fásított terület ingyenes önkormányzati tulajdonba adását. A területen parkot és kilátót terveznek. Ezután megszavazták a város idei költségvetéséről szóló rendelet módosítását.

Egyetlen jelentkező

Végül a közgyűlés elfogadta a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. 2021. évi módosított üzleti tervét, majd eredményesnek hirdette a társaság ügyvezetői álláshelyére kiírt pályázatot, és megválasztotta az egyetlen jelentkezőt. Ennek értelmében 2022. február 1-től 2027. jaunár 31-ig dr. Ragányi Misa vezeti a kulturális intézményt.

Rendes után rendkívüli közgyűlés

A rendes közgyűlést rendkívüli követte, ahol tíz napirendet terjesztettek elő. Elsőként arról döntöttek, hogy az önkormányzat tulajdonában lévő Új utcai lakóépületet felújítja és a Soproni Zsidó Hitközség számára használatba adja, illetve a város tulajdonában lévő papréti ortodox zsinagóga rekonstrukciójáról terveket készíttet. Döntés született arról is, hogy az új uszodában a nem önkormányzati fenntartású óvodák számára három hétig tartó, teljes körű úszásoktatást biztosít, ami 110 gyereket érint.

A sopronbánfalvi Hősi Temető bejáratánál található, több mint 400 négyzetméteres alapterületű ingatlant megvásárolják parkoló céljára. A közgyűlés együttműködési megállapodást kötött Harka önkormányzatával, miszerint engedélyezik, hogy az ideiglenesen a Doborján Ferenc Egységes Módszertani Intézményben elhelyezett Pantzer-iskola 70 tanulója számára a harkai Központi Gyermekkonyha biztosítsa az étkeztetést. A közgyűlésen a cséri hulladéklerakó bővítéséről, valamint szabályozási tervekről és helyi építési szabályzatokról is döntöttek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában