Önerőből nem megy

2021.09.08. 07:47

Győr-Moson-Sopron megyében 24 település van még mindig csatorna nélkül

A Kisalföld megkérdezte Gyopáros Alpár kormánybiztost, a Rábaköz országgyűlési képviselőjét, számíthatnak-e az érintett települések segítségre.

Cs. Kovács Attila

A Rábaközben van a legtöbb csatorna nélküli település. Farkas Zsolt, a Pannon-Víz zrt. hálózatkezelője és kollégái gyakran megfordulnak ezekben a falvakban.

Forrás: Kisalföld

Fotó: Cs. Kovács Attila

Egy 2019. év végi felmérés szerint Magyarországon a települések kétharmadán működik a szennyvízcsatorna-rendszer. 2000-ben mindössze 854 település volt csatornázott, 2018-ra viszont ez a szám elérte a 2100-at. Győr-Moson-Sopron megyében leginkább a Rábaközben vannak fehér foltok. Az önkormányzati vezetők azt mondják, egyedül, támogatás nélkül nem is lesz lehetőségük a beruházás elvégzésére.

Nem terhelik a lakókat

– Mindenképpen az a célunk, hogy azokon a településeken, ahol nem megoldott a szennyvíztisztítás, illetve -elvezetés, mielőbb hozzákezdhessenek a fejlesztéshez. A falvakban élők életminősége szempontjából fontos az ügy. És az is elsőrendű szempont, hogy a lakosságot ne terhelje a beruházások költsége. Jó példa volt erre legutóbb éppen a Rábaközben Bősárkány és Dör csatornarendszerének kiépítése, amely során a kormány nemcsak a finanszírozást, hanem a beruházás koordinálását is vállalta. Minden jel arra mutat tehát, hogy a következő években megoldást találunk a hiányzó beruházások támogatására, és a Magyar Falu Programmal összhangban minden olyan faluban megoldjuk a szennyvíztisztítás dolgát, ahol eddig nem sikerült – jegyezte meg Gyopáros Alpár. A politikus ígérte: amint a döntés megszületik, beszámol a részletekről.

Támogatást kaptak

Bősárkány és Dör szennyvízhálózatát tavasszal adták át. Sokat vártak rá az önkormányzatok és az ott élők, több eredménytelen próbálkozás után a csornai szennyvíztisztító telep fejlesztésével együtt valósult meg, mintegy 3,7 milliárd forintból. A kormány kiemelt projektté nyilvánította a beruházást és a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. felügyelete alá helyezte.

Tápszentmiklóson 437 millió forintból építették ki a csatornát, 2018-ban adták át. Pályázaton kapott hozzá támogatást a falu. A településen valamennyi ingatlantulajdonos kérte annak idején a csatlakozást.

Tervben a bővítés

A Soproni Vízmű Zrt. honlapja szerint a társaság működési területén a csatornázottság magas fokú. Harminckilenc önkormányzat negyvenegy településén megoldott a szennyvízelvezetés és -tisztítás, ezeken a településeken él az ellátott lakosság 95,5 százaléka.

– A kiépített szennyvíztisztító telepek kapacitásának növelésére, illetve a csatornázatlan községek közművel való ellátása érdekében több fejlesztést is tervezünk – jelzi a cég.

Takács Lajos, Dénesfa polgármestere a Kisalföld érdeklődésére megjegyezte: úgy gondolja, valamennyi polgármester kollégájának véleményét osztja meg, amikor azt mondja, önállóan a hozzájuk hasonló kisközségek képtelenek ekkora beruházás megvalósítására. – Sem a községi költségvetés, sem az itt élők kasszája nem bírná el a csatornázás finanszírozását. Emiatt pályázati támogatásban, európai uniós vagy hazai, állami segítségben bízunk – tette hozzá Takács Lajos.

Mosonmagyaróvár környékén valamennyi település rendelkezik csatornával, tudtuk meg a szolgáltató Aqua kft.-nél. Néhány településrészen hiányzik csak a közmű, mint Albertkázmérpusztán, ami Várbaloghoz tartozik, a Máriakálnokhoz tartozó Malom-dűlőn és a Halászihoz tartozó Arakon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában