Mindenki másban jó, legyél büszke magadra!

2021.09.16. 07:21

Fogyatékossággal Élők Napja – Nyolcszáz fiatal érezte jól magát a győri állatkertben – fotók

Hangos kacagás töltötte be tegnap a győri Xantus János Állatkertet. Mintegy nyolcszáz értelmileg sérült fiatal és segítője érkezett a megye minden pontjáról, de még Bicskéről is, hogy részt vegyen a minden évben várva várt Fogyatékossággal Élők Napján, s együtt ünnepeljenek. Sorstársaik között töltöttek egy feledhetetlen, programokban gazdag napot, amiről aztán még hónapokig fognak beszélni.

Barki Andrea

Fotó: Nagy Gábor

Fotó: NAGYGABOR

A Győr-Moson-Sopron megyében élő értelmileg sérültek évről évre izgatottan készülnek a Fogyatékossággal Élők Napjára. A részt vevő gyermekeknek, fiataloknak, felnőtteknek igazi örömünnep ez, hiszen lehetőségük van arra, hogy sorstársaik körében kapcsolódjanak ki, töltődjenek fel.

Az Értelmileg Sérültek és Segítőik Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesülete által szervezett rendezvény helyszíne évek óta a győri Xantus János Állatkert. A csodálatos környezet mellett idén az időjárás is örömet szerzett tegnap a népes vendégseregnek. A szinte nyári napsütésben az állatkert által szervezett programokon, állatbemutatón, látványetetéseken, állatsimogatáson vehettek részt, az egyesület lufihajtogatással, csillámtetoválással, kézműves-foglalkozással és kvízjátékokkal várta a résztvevőket. A fiatalokat és felnőtteket családtagjaik kísérték, vagy csoportosan, intézményükkel érkeztek.

A rendezvényt délelőtt dr. Pető Péter, a megyei közgyűlés alelnöke nyitotta meg, köszöntőt mondott dr. Pergel Elza alpolgármester. A rendezvényt támogató Arrabona Eagles M.C. Hungary – Győr és Környéke Motorosok Baráti Köre részéről Széles Zoltán kívánt jó szórakozást a résztvevőknek. Szívet melengető látvány volt, ahogy a megnyitón részt vevők boldogan, mutogatással kísérve énekelték el a himnuszukat.

„Nem vagyunk egyformák. Mindenki mást és mást kapott a sorstól. Mindenki másban jó, legyél büszke magadra!”

– szállt az ének a fák között.

 

– Az egyik legfontosabb célunk ezzel a rendezvénnyel, hogy a sorstársak találkozhassanak, ugyanakkor a segítők is beszélgethessenek egymással – mondta lapunk kérdésére Tóth Jánosné, a szervező egyesület elnöke, majd folytatta:

– Ezerháromszázan tagjai az értelmileg sérültek és segítőik megyei egyesületének, erre a rendezvényre nyolcszázan regisztráltak. Külön köszönjük az állatkert igazgatójának, dr. Andréka Györgynek és munkatársainak a támogatást. Nagyon sok programot szerveztek a gyerekeknek. Az egyesület is készült programokkal gyógypedagógusok és a Pálffy-technikum önkéntes diákjai segítségével.

Segítik egymást

– Nagy segítség az a szülőknek, hogy egy ilyen napot szerveznek. A fiam pici korától megyünk mindenhova kerekesszékkel. Az ember nehezen jut információkhoz, ezért nagyon jók az ilyen alkalmak. A gyerekek között ilyenkor barátságok alakulhatnak ki, amire nagy szükségük van – mondta Molnár-Schmögner Anita, a tizenöt éves Dominik édesanyja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában