búcsú

2021.09.03. 13:29

Elment az ország legidősebb néptáncosa – a rábaközi asszony 90 évesen még színpadra állt

Az ország talán legidősebb néptáncosa volt a közelmúltban 95 évesen elhunyt Varga Józsefné Szanyban. A bokrétás közösséghez tartozott, 90 esztendősen még színpadra állt.

Cs. Kovács Attila

Gyászol a szanyi bokrétások nagy családja. Varga Józsefné Ilonka néni az együttes legidősebb tagja volt, 95 évesen hunyt el. A Népművészet Mestere címmel kitüntetett táncos még kilencvenévesen is színpadra állt, valószínűleg az ország legidősebb néptáncosaként. Ilonka nénire Töreki Imre, a Bokréta együttes egykori művészeti vezetője emlékezett a Kisalföld kérésére.

– Gazdag élet emlékeit vitte magával Ilonka néni – kezdte Töreki Imre. – Néptáncos­életéből számos pillanatot megőriztek a filmfelvételek és a fényképek. Férjével együtt kincsőrzők voltak. Mi, akik társaik lehettünk ebben, őrizzük őket a szívünkben. Apró pillanatokat is. Ahogy Jóska bácsi csiklandós mosollyal táncba hívta párját, ahogy sugárzott róluk az örömszerzés gyönyörűsége. Ahogy a gyönyörű ruhákat Ilonka néni nem hordta, hanem viselte. A szép örömét kereste mindenben. Látom magam előtt a könnyed, légies táncát. Annyian próbálták megtanulni, szerény eredménnyel, hiszen a lépései a lényéből fakadtak.

Varga Józsefné Ilonka néni férjével a bokrétás közösség szeretett tagja volt. Fotó: Kisalföld-archívum

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában