Lehetőség a hit mély megélésére

2021.09.01. 10:31

A sopronhorpácsi Kovács Pál atya is gőzerővel készül Eucharisztikus Kongresszusra

Ötéves felkészülés előzte meg az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust, amit szeptember 5–12. között szerveznek meg Magyarországon. A kongresszusra a sopronhorpácsi Kovács Pál atya is gőzerővel készül.

Papp Fanni

– Két gondolatot tartok fontosnak a kongresszussal kapcsolatban. Az első, hogy a hívő katolikusok számára lehetőséget biztosít még jobban megélni a hitüket, s mélyebben megérthetik, mit jelent az Úr Jézus valóságos jelenléte a kenyér, a bor színében, vagyis az Eucharisztiában. A kongresszus tömegrendezvényei pedig arra hívnak minket, hogy tegyünk tanúságot – fejtette ki Kovács Pál. Kovács Pál atya készíttetett a templomba egy „eucharisztikus szökőkutat” is, mely életre kelti az eucharisztikus kongresszus logóját.

– Megmutathatjuk az embereknek és a szeretetre éhező világnak, hogy az egyháznak van forrása, amiből tudunk élni és képes eggyé forrasztani a különböző embereket is – fejtette ki Kovács Pál atya.

– 2016-ban tudtuk meg, hogy 1938 után ismételten Budapesten rendezik meg a katolikus egyház világrendezvényét, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust. A közvetlen felkészülést 2019 szeptemberében kezdtük meg plébániáinkon.

Vasárnapról vasárnapra vendégeket – szerzeteseket, hitvalló világiakat, fényképészt, zenészt, levéltárost – hívtunk meg, hogy tegyenek tanúságot hitükről. A hívek így megismerhették, hogy egyházunk milyen színes, sokoldalú.

Az atya hozzátette, ezek a vasárnapok talán az egyik legfontosabb és legszebb részét tették ki a felkészülésüknek. Sajnos a járvány az utolsó hajrá előtt félbeszakította készületüket.

Fotó: Szalay Károly

Sopronhorpácson ez idő alatt visszatekintettek a múltba, s ennek megfelelően kezdték el a világrendezvény népszerűsítését. – Utánaolvastam, hogy az 1938-as kongresszusnak Bangha Béla jezsuita szerzetes volt a főtitkára. Nagy tűz égett benne, s az ő gondolata volt, hogy az akkori Lánchidat ábrázoló kongresszuslogóból készüljenek kitűzők. Félmilliót készíttetett, és azt kérte, hogyha az emberek meglátják egymáson, akkor köszönjenek: „Dicsértessék a Jézus Krisztus” – mondta el az atya. Ennek az ötletnek az alapján alkotta meg ő is az idei kongresszus logókitűzőjét, amiből első körben ötszáz darab készült, majd még háromszáz.

– A trianoni trauma után csonka országunk az 1938-as kongresszus alkalmával meg akarta mutatni, hogy életképes, és a magyarokat megalázó világnak be akarta bizonyítani, hogy gazdag kultúrájú és történelmű ország vagyunk. A kongresszus hatalmas elismerés volt. Az ország mellett Sopronhorpács is belelkesedett, és díszfestéssel látták el a templomot, illetve az ünnepség emlékére ólomüveg ablakokat helyeztek el. Ennek emlékére gondoltam, hogy összehozom a két kongresszust, és elkészítettem a 2021-es logót ábrázoló üvegablakot is, ami a gyönyörű román kapu felett fénylik. Így a két ünnepség emléke összeérhet – fűzte hozzá Kovács Pál.

Az atya által vezetett plébániák felkészülése itt nem állt meg, hiszen a kitűzők mellett készült a templomokba egy „eucharisztikus szökőkút” is, mely életre kelti az eucharisztikus kongresszus logóját és jelmondatát. A kongresszus végeztével a templomban „kialszik”, úgy, mint az olimpiákon a láng. A templom előtt lobognak a kongresszus logójával hímzett zászlók is.

A jelképen látható, hogy a kehelyből kifolyó víz szimbolizálja, a forrás soha nem szárad ki. Így Isten szeretete se apad ki, még akkor sem, ha bűnösök, közömbösek is vagyunk. – Eszembe jutott egy gondolat, amely azóta is erősít és lelkesít. Az Úr Jézus az Élet Kenyereként mutatkozott be az evangéliumban. Isten valóban olyan, mint a kenyér. Minden morzsája azért van, hogy aki magához veszi, azt táplálja, éltesse. Nincs benne semmi, amit magának tartana meg. Mindent odaad – zárta a gondolatát az atya.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában