Egészségügy

2021.09.18. 14:52

72 millió forint a mosonmagyaróvári kórháznak – Az önkormányzat támogatta az újraindulást

A Karolina Kórház-Rendelőintézet újraindulásáról tájékoztattak és a nyár elején nyújtott 72 millió forintból eddig felhasznált forrást is részletezték a testület csütörtöki ülésén, ahol több kérdést is intéztek dr. Takler Ágnes főigazgató főorvoshoz a képviselők.

Mészely réka

Amint arról többször beszámoltunk, a Karolina Kórház-Rendelőintézet főigazgatója június 15-én levélben kereste meg Mosonmagyaróvár városvezetőit az egészségügyi intézmény újraindításához szükséges feltételek támogatásáért. A képviselő-testület júniusi ülésén meghallgatta a kórház vezetését és úgy döntött, kérelmüket támogatja és az intézetet 72 millió forint összegű, vissza nem térítendő támogatásban részesíti. Július 7-én írták alá a támogatási szerződést, a határozatnak megfelelően a sebészeti típusú mátrix egység, a szülészet-nőgyógyászati osztály, valamint az ez utóbbi osztályhoz tartozó integrált gyermekfelügyeleti részleg újraindítását támogatta az önkormányzat júliustól.

Az önkormányzati támogatás működési jellegű, alapvetően a fenti ellátásokat nyújtó orvosi és egyéb szakdolgozói körben az egészségügyi szolgálati jogviszony szerinti óradíjak feletti juttatás biztosítására szolgál. A kórház az év végéig felmerülő kötelezettségvállalásokat, azok teljesítését nyújthatja be elszámolásra. Az első hónapban közel 8,8 millió forintot fizettek ki. Az aneszteziológiai és sebészeti-baleseti sebészeti szakmacsoportokban átlagosan 5–5 nagy tapasztalatú kollégát sikerült az intézetbe „visszacsábítani” a támogatás révén, illetve a szülészet-nőgyógyászati szakterület ügyeleti ellátására különböző városokból több rezidens érkezett. A soproni Erzsébet oktató kórházból például öt részállású szülésznőt fogadnak, akik átlagosan 15–20 műszakot teljesítenek.

Dr. Takler Ágnes a csütörtöki ülésen kiemelte: várható a szakdolgozók bérének emelése, illetve januártól további bérfejlesztés lehet az egészségügyben. Az intézmény különféle állami támogatásokban is részesült, szeptembertől pedig új, teljesítményfinanszírozásra tértek át. Szabó Miklós és Vida István képviselők arról érdeklődtek, hogy ez az összeg meddig elég, lesz-e szükség további önkormányzati támogatásra. Árvay István polgármester kiemelte: a város az újraindításhoz járult hozzá, amiért nagy erőfeszítéseket tesz a kórház vezetése.

„Fontos a kórház, hogy az minél szélesebb szolgáltatásokat tudjon nyújtani és minél több mosonmagyaróvári gyermek szülessen ott”

– hangsúlyozta a városvezető.

Azon kérdésre, hogy megszűnt a gasztroenterológiai osztály, a kórházigazgató azt válaszolta, hogy a szakrendelés továbbra is működik és ellátják a betegeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában