agrár

2021.08.28. 09:20

Szakmai rendezvény Kapuváron: a fenntarthatóság, környezettudatos gazdálkodás nélkül nem lehet elképzelni a jövőt

Magas színvonalú szakmai előadáson látta vendégül a gazdákat a kapuvári Agro Profi kft., a találkozó vendége volt Papp Zsolt vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkár.

Kustor Réka

„Fenntarthatósági program a mezőgazdaságban – öntözés” címmel tartottak szakmai rendezvényt csütörtökön Kapuváron, melynek házigazdája a kapuvári Agro Profi kft. ügyvezetője, dr. Kovács Tamás volt. A vállalkozásvezető az előadás-sorozat céljaként a gazdálkodók részére nyújtott új és hasznos információk átadását határozta meg, ami a szakavatott előadóknak köszönhetően egész biztosan sikerrel járt.

Az előadók egyike volt Papp Zsolt vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkár, aki a nemrégiben lezárult, még futó, illetve a közeljövőben kiírásra kerülő pályázatokról tartott részletes tájékoztatót. Idén és jövőre közel 1600 milliárd forint jut a mezőgazdaság- és vidékfejlesztésre.

„Ez biztosítja a felkészülést és felzárkózást egy új, közös agrárpolitikának az elindításához” – fogalmazott Papp Zsolt, aki elmondta, a 95 pályázati felhívásból jelenleg 26 nyitott. Utóbbira példa a kertészeti üzemek megújításának támogatása, aminek a forrása eszközbeszerzésre használható.

„Egyik legnépszerűbb pályázati felhívása a Vidékfejlesztési Programnak a terménytárolók, szárítók és tisztítók fejlesztésének támogatása” – jegyezte meg Papp Zsolt, majd kiemelte, nagy eredmény az is, hogy a programnak része lett az élelmiszeripar teljes támogathatósága. Pályázati lehetőség nyílik a piacok infrastrukturális fejlesztésére, de az önkormányzatoknak módja lesz a külterületi utak megújítására is, ha sikerrel járnak. A mezőgazdasági kisüzemek támogatását érintő felhívást jövőre is közzéteszik.

A tervezett új pályázatok közül a takarmány-előállító üzemek fejlesztését hozta fel, a tavaszi fagykár megelőzésére szolgáló beruházásoknál a támogatás mértékét megemelték 100 millió forintra, az intenzitást 80 százalékra. A helyettes államtitkár kiemelte: „A fenntarthatóság, környezettudatos gazdálkodás nélkül nem lehet elképzelni a jövőt.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában