Széchenyi István Egyetem

2021.08.03. 10:18

Scheer Sándor a Széchenyi István Egyetemen tanult meg küzdeni

Visszafordíthatatlanul a mindennapjainkba férkőzött az új ipari forradalom, s most leginkább logikusan gondolkodó, költségérzékeny pályakezdőkre volna szükség az építőiparban – állítja Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. alapító tulajdonosa. A hazai építőipari szférában meghatározó szerepet betöltő szakember elárulta azt is, miért köszönhet sokat alma máterében, a Széchenyi István Egyetemen tapasztalt vizsgadrukkoknak.

Széchenyi István Egyetem

A hazai építőpar meghatározó vállalkozója, Scheer Sándor határozottan állítja, új ipari forradalom tanúi lehetünk. Mind mondja, csendesen és permanensen zajlik ez az átállás, amit egy folyamatként képzelhetünk el, melyben például a környezetvédelem, a körforgásos gazdaság, az elektromos autózás és az új energiaforrások alkalmazása hangsúlyos szerepet kapnak. „Mindezek Magyarország életében új beruházásokat hozhatnak, munkahelyeket teremthetnek: gyárak épülhetnek, melyek hozzájárulhatnak az ország GDP-jéhez. Ezen belül egyébként az építőipar a legkevésbé változó szegmens. Sokkal nagyobb turbulencia észlelhető az ipar többi területén” – fejtette ki a szakember. Hozzátette: az ágazatban a Market Építő Zrt. feladata, hogy alkalmazkodjon ezekhez a változásokhoz, azaz kevesebb munkaerő felhasználásával kell elérni, hogy a megépített produktumok tartósabbak és egyre jobbak legyenek. „Ahhoz, hogy a világ élvonalába tartozzunk, elsősorban a tervezési fázisnál, a tudatosságban, a hatékonyságban kell jeleskednünk, valamint az adatalapú döntéshozatalra és új anyagok felhasználására igyekszünk támaszkodni” – utalt a jövő kihívásaira.

A Market Építő Zrt. alapító tulajdonosa nem kertel, amikor megkérdezzük, ebben a környezetben milyen szakemberekre van szüksége az iparágnak. „Logikusan gondolkodó, jó szervezőkészséggel és komplex látásmóddal rendelkező, költségérzékeny kollégákra van a legnagyobb szükség a hazai építőiparban. Amit ma egy állásinterjún a jelentkezők szemében keresek, az a csillogás, hogy szakmáját hivatásának tekintse, hogy hajlandó legyen kellő alázattal és szorgalommal dolgozni. A többi utólag is megtanulható” – mutatott rá.

Majd kifejtette: „Büszke vagyok rá, hogy kemény munkával, szorgalommal értem el azt, amiért elismernek a szakmában. Az út rögös volt. A nyolcvanas években a Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskolára jelentkeztem, hisz hídépítő mérnök szerettem volna lenni, és vonzottak a jó kialakítású győri campus épületegyüttesei és a modern laborok, ahol korszerű ismeretekre tehettem szert. A győri főiskolán (a Széchenyi István Egyetem jogelődje – a szerk.) tanultam meg professzionálisan tanulni is. Kitartó voltam, de itt valós motivációt kaptam. A vizsgaidőszakok egészséges feszültségének azóta is sokat köszönhetek: a főiskola megtanított küzdeni, a kollégista lét pedig nagyon hamar önállóvá tett.

Visszatekintve, a szorgalom és az alázat mellett sokat köszönhetek annak, hogy Győrben megtanultam küzdeni, kapcsolatokat építeni és beilleszkedni”.

Névjegy

A budafoki születésű Scheer Sándor a Széchenyi István Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskolán hídépítő üzemmérnöki szakon diplomázott 1987-ben, ezt követően 2005-ben közgazdász diplomát szerzett az Econovum Akadémián. Szakmai pályafutását építésvezetőként kezdte a Novolit Építőipari Rt.-nél 1989-ben, később a Herkules Építő Zrt.-nél volt építésvezető, majd termelési igazgató és ügyvezető. Scheer Sándor 1995 végén alapította meg a Market Építő Zrt.-t, azóta a cég első számú embere, aktív vezetője. Több mint 750 építkezés fűződik cége nevéhez, Magyarország legjelentősebb beruházásainak kivitelezője. Több hazai csapat támogatójaként évek óta segíti számos egyesület életét. A vállalkozó 2019 óta a magyarországi McDonald's-lánc üzemeltetője, a Lakás- és Ingatlanpiaci Tanácsadó Testület (LITT) elnöke.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában