Támogatott tartalom

2021.08.21. 08:08

Példát adunk Európának és a világnak

„Büszkék lehetünk áldozatokkal megvallott szabadságszeretetünkre is, melyből sokszor adtunk példát és erőt Európának és a világnak” – mondta Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke.

Európát nem hagyhatjuk magára

Németh Zoltán kiemelte, hazánk Szent István óta a keresztény Európa része, ezért a magyarság számára a kereszténység identitásképző és nemzetmegtartó szerepe kultúránk és történelmünk szerves része. Ahogy ezer év távlatában már oly sokszor, nekünk, magyaroknak kell felnyitnunk azok szemét, akik nem ismerik fel a veszélyt.

„Európa politikai vezetőinek jó része módosított tudat- állapotban van. Úgy viselkednek, mint a szenvedélybetegek, akik nem urai önmaguknak, akik nem tudják, hogy tetteiknek milyen káros következményei vannak önmagukra és közösségük számára. Az önpusztító európai politika drogja a globális pénztőke. A beteg dühöng, fenyeget, hazudik, összevissza beszél és az ápolóval, orvossal, baráttal, szerető családtaggal szemben is ellenségesen viselkedik. Méltatlan egykori, egészséges énjéhez” – utalt a megyei közgyűlés elnöke a hazánkkal szembeni EU-s bánásmódra.

Hozzátette, a beteggel megértőnek, türelmesnek kell lenni, s mivel eltért a helyes úttól, oda vissza kell vezetni. Segíteni kell, hogy a beteg legyőzze a démonjait. Európát, az Európai Uniót sem hagyhatjuk magára akkor sem, ha folyamatosan hazug és méltatlan támadásoknak vagyunk kitéve.

Nemzeti szuverenitás és elkötelezett európaiság

A megyei elnök szavai szerint közép-európai szemszögből sokszor úgy tűnik, hogy európai barátaink közül néhányan szem elől tévesztették az eredetileg meghatározott célt, azaz az erős nemzeteken alapuló, erős Európa megteremtését és megtartását, miközben Magyarországnak Szent István óta fontos a keresztény Európa. Mi mindannyian tudjuk, hogy csak nemzeti sajátosságaink megtartása és továbbvitele mellett lehetünk hű és elkötelezett európaiak.

„Éppen ezért nem szabad teret engedni a XX. században többször megbukott neoliberális és neomarxista törekvéseknek – csomagolják azokat zöldmozgalomba vagy szivárvány- színű zászlóba –, amelyek erő- szakos, de hangos kisebbségként olyan tanokat és elvárásokat akarnak széleskörűen elfogadtatni, amelyek alapvetően szemben állnak azokkal az értékekkel, amelyek életünk és gondolkodásunk alapját képezik” – hangoztatta Németh Zoltán.

Sokszor adtunk példát Európának és a világnak

A megyei közgyűlés elnöke Mádl Ferenc szavaival arra emlékeztetett, hogy ha józan derűvel és megértő bizalommal fordulunk egymáshoz, könnyebben szót értünk. „Történelmünkre tekintve büszkék lehetünk áldozatokkal megvallott szabadságszeretetünkre is. Sokszor adtunk ebből példát és erőt Európának és a világnak is. A mosoly a türelem és a belső nyugalom, a kiegyensúlyozottság és a béke, a belső erő és a reménység jele. Játsszuk békével az életet, hogy több okunk legyen a mosolyra, hogy könnyebb legyen az álmunk” – hangoztatta Németh Zoltán.

Szent István a jogbiztonságot is megteremtette

Berényi József, Nagyszombat megye és a Magyar Közösség Pártja (MKP) alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy Szent István kereszténységre épülő országa a jogbiztonságot is megteremtette. „Magyarország olyan közös ország volt, amelyre az ott élő nemzetek mindannyian büszkék lehettek” – tette hozzá. Beszédében megcáfolta azt a Szlovákiában emlegetett véleményt, mely szerint ezeréves elnyomás lett volna. „Ha ez igaz lett volna, akkor – ahogy Franciaország esetében megtörtént – a XX. század elejére egynyelvű ország lett volna Magyarország. Csakhogy Szent István egyik legfontosabb intelme fiához, Imre herceghez úgy szólt, hogy az egynyelvű és egyszokású ország gyenge és esendő” – emlékeztetett.

Nagyszombat megye alelnöke a Régiók Bizottságának tagjaként is többször tapasztalta, hogy a keresztény kultúrára épülő Európa veszélyben van. Felidézte azt is, hogy a magyar történelem jelentős eseményei Pozsonyban is zajlottak, s a határon túli és az anyaországbeli magyarok közös kötelessége megőrizni ezeket az értékeket. Pozitív példaként említette ugyanakkor, hogy Besztercebányán nemrég szobrot állítottak IV. Béla királynak, és 2007-ben nem sok szavazaton múlott az sem, hogy augusztus 20-a államünnep legyen Szlovákiában.

„Örülök, hogy Magyarországnak olyan kormánya van, amely betapasztotta a kettős állampolgárságért kiírt népszavazás sebeit, ezért bízunk abban, hogy Magyarország a jövő évi választások után is vezető szerepet tud betölteni abban a küldetésben, amit ma végez” – zárta gondolatait Berényi József.

A megye inspiráló és sportbarát

Görbicz Anita beszédében köszönetet mondott szüleinek, csapatának és edzőinek, akik nélkül ezeket a szép sikereket nem érhette volna el csapatával. „Győr mindig az otthonom marad, Győr-Moson-Sopron megyében rendkívül inspiráló és sportbarát a környezet. Szívből remélem, hogy a jövőben is sok eredményes sportoló otthona lesz a megye” – tette hozzá az idei év megyei díszpolgára.

A megyei díszközgyűlés ünnepségét Bognár Krisztina énekművész, valamint a Győri Filharmonikus Zenekar vonósnégyesének (Bónitz Márton, első hegedű, Ráczné Nagy Andrea, második hegedű, Szépszabó Marine, brácsa és Molnár Dénes, cselló) színvonalas zenei produkciója színesítette.

Díjazottak

A Gróf Széchényi Ferenc-díjat dr. Szauter Ferenc, a Széchenyi István Egyetem docense vehette át, a Dr. Kovács Pál-díjat Pataki András, a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója érdemelte ki, a Bauer Rudolf-díjat a Csornai Sportegyesületnek ítélték oda, a Dr. Petz Aladár-díjjal dr. Leé János bősárkányi háziorvost tüntették ki, míg a Dr. Csizmadia Andor-díjat dr. Alexay Zoltán, a Széchenyi István Egyetem nyugalmazott főiskolai docense kapta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában