Helyi közélet

2021.08.17. 13:00

Ötmilliós bírságot teremhet a szamóca

Az utóbbi években nagyon fontos gyümölcskultúrává vált hazánkban és Győr-Moson-Sopron megyében is a szamóca, a szaporítás terén azonban sajnos sok a probléma.

kisalfold.hu

Évről évre növekszik az illegális szamócaszaporítások aránya – tette közzé honlapján a Nébih. A többi gyümölcsfajhoz hasonlóan a szamóca szaporítóanyagának előállítását és forgalmazását is csak a növénytermesztési hatóság által regisztrált, engedéllyel rendelkező partnerek végezhetik, az illegális szaporítók komoly károkat okozhatnak az igazolatlan származású, ellenőrizetlen termelésből származó palánták ültetésével. Ezért a Nébih a kormányhivatalokkal együttműködve kiemelt figyelmet fordít az ellenőrzésre. Felhívják a figyelmet, hogy a közösségi oldalakon, egyéb internetes felületeken vagy másutt megjelenő szamócapalánta-forgalmazókat, -hirdetőket az elkövetkező időszakban tételesen fogják ellenőrizni, valamint a jogszabályi előírásokat be nem tartó piaci szereplőkkel szemben hatósági eljárást indítanak. Engedély nélküli termesztés vagy forgalomba hozatal esetén 250 ezertől 5 millió forintig terjedő bírságot is kiszabhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában