vajon lesz változás?

2021.08.05. 07:01

Felülvizsgálják a kereszteződést: sok a baleset Sopronban a Győri út és az Ipar körút csomópontban

Rendkívül veszélyes a soproni Győri út és Ipar körút kereszteződése. Több baleset történt az érintett szakaszon, a közelmúltban egy motoros vesztette életét, amikor nyerges vontatóval ütközött össze. A Kisalföld utánajárt, hogy milyen közlekedéstechnikai megoldással lehetne biztonságosabbá tenni a csomópontot.

Papp Fanni

A környékbeliek jól tudják, mennyire nagy forgalmú Sopron fő bevezető útja, és azt is, hogy óvatosan kell megközelíteni a Győri út–Ipar körúti lámpás kereszteződést. Mégis számtalan baleset történik itt. A közelmúltban egy nyerges vontató ütközött össze egy motorossal, aki a helyszínen életét vesztette.

https://www.kisalfold.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/motorost-gazolt-el-egy-kamion-sopronban-11181758/

Egy körforgalom is megoldás lehetne?

A hír hallatán több olvasónk jelezte, hogy a balesetek elkerülése érdekében módosítani kellene a csomópontban a jelzőlámpák működését. Hosszabb időre lenne szükség a Győr felől balra, az Ipar körútra kanyarodók számára, mert alkalmanként csak két-három autó tud áthaladni. Ha abból az egyik nyerges vontató, könnyen előfordulhat, hogy nem ér át a zöld jelzés alatt. Azt is felvetették, hogy talán nincsenek kellőképpen összehangolva a lámpák, valamint, hogy érdemes lenne kialakítani egy körfogalmat. Kérdéseinkre Pécsi Norbert, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője adott választ.

Ellenőrizték a lámpákat

– Az érintett útszakaszon az utóbbi időben többször végeztek vezérlőprogramokkal ellenőrzést és a jelzőlámpák összehangoltan működnek – tájékoztatott Pécsi Norbert. – A közelmúltban megépült egy gyorsétterem és folyamatban van egy gépjárműmosó kialakítása is. Mindkét esetben felülvizsgáltuk a jelzőlámpás forgalomirányítást, azonban a szükséges módosításokat csak olyankor lehet tervezni, amikor az útszakaszon mértékadó forgalom mérhető, azaz az iskolakezdést követően – tette hozzá.

Keresik a másodperceket

Arra a felvetésre, hogy a Győr felől balra kanyarodóknak meg kellene hosszabbítani a zöld jelzést, azt mondta: a jelzőlámpás vezérlőprogramban minden mindennel összefüggésben van, így nehéz, vagy inkább lehetetlen egyetlen irányt kiragadni és csak azt megváltoztatni. Ezzel együtt a Magyar Közút keresi azt az átmeneti megoldást, amivel néhány másodperces többlet biztosítható a balra kanyarodók számára.

A szakemberek szerint a körforgalom semmiképpen nem jelentene megoldást a problémákra. – A hagyományos egysávos körforgalom feltételezhetően nem tudná kellő kapacitással kiszolgálni a forgalmi igényeket. A csomópontban gyalogos- és kerékpáros-közlekedéssel is számolni kell, ezért vagy aluljárókra lenne szükség, vagy jelzőlámpás szabályozást kellene kiépíteni a többsávos körgeometriá- jú csomópontban is – tette hozzá Pécsi Norbert.

A Magyar Közút reményei szerint az M85-ös gyorsforgalmi út átadásával jelentősen csökken majd a Győri út forgalma. Kérdésünket követően azonban soron kívül elkészítik az újbóli felülvizsgálatot. Bízzunk benne, hogy javul a helyzet és biztonságosabb lesz a csomópont! Ehhez azonban a forgalomtechnikai változtatásokon túl a sofőrök előzékenységére is szükség van, és arra, hogy fokozottan figyeljék a közlekedési lámpák jelzéseit, még véletlenül se hajtsanak át a tiloson.

Bonyolult és veszélyes a Győri út és az Ipar körút kereszteződése, de a balesetekért sokszor a közlekedők figyelmetlensége is okolható.

Fotó: Máthé Daniella

A Magyar Közút keresi azt az átmeneti megoldást is, amivel néhány másodperces többlet biztosítható a balra kanyarodók számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában