Győr 750

2021.08.06. 22:12

A Tenkes kapitánya búcsúztatta a barokk hétvégét Győrben – galériák a különleges esküvőről, a hétvégi színes kavalkádról

A Barokk Esküvő egyedülálló program hazánkban. Idén Benke Annamária és Imre Lajos mondta ki a boldogító igent több ezer néző előtt a Dunakapu téren.

kisalfold.hu

20.03 – A Tenkes kapitánya Győrben

Vasárnap, 10.04 – beharangozó, jön a barokk hétvége zárónapja

Még vasárnap is tartanak a Barokk Hétvége programjai a városban. Délelőtt 10 órakor Imrik Zsuzsa iparművész kiállítása nyílik meg Divattörténet babákon címmel a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban. A Széchenyi téren óriásjátékok várják a gyermekeket délelőtt 10 órától egészen este 7 óráig. A Baross úton, és a belvárosi utcákban délelőtt 10 órától vásári komédiák kezdődnek, fél 11-kor pedig barokk táncbemutató kezdődik, és a résztvevő mozdulatművészek műsora következik.

Az események délután is folytatódnak a belvárosban. Este 6 órától a Vario Duo ad koncertet a Széchenyi téren, majd fél 8-kor a Fúvós kvintett koncertjét tekinthetik meg az érdeklődők. A Barokk Hétvége záróprogramja este 7 órakor kezdődik a Dunakapu téren, a Nemzeti Táncszínház jóvoltából, akik a Tenkes Kapitánya táncjátékot adják elő a kilátogatónak. Ez a program kizárólag védettségi igazolvánnyal látogatható majd. A korlátozott számban rendelkezésre álló helyek érkezési sorrendben foglalhatók el.

Részletes programok itt.

21.29 – Igen a barokk jegyében

A Barokk hétvége leglátványosabb eseményén vagyunk túl. A ceremónia meghitt pillanatai után az ifjú pár felhúzta egymás ujjára a szerelmet szimbolizáló gyűrűket, majd két fehér galambot is az égnek engedték, szerelmük jelképeként.

A ceremónia barokk tánccal zárult a Dunakapu téren. A közönségnek, és az ifjú párnak is örök emlék marad este, főleg úgy, hogy a menyasszony ma ünnepelte születésnapját. A Barokk hétvége programjai vasárnap zárulnak.

13.07 – Zászlós bemutató, barokk táncok

A pénteki nyitóprogram és a szerenád után szombaton is folytatódik a Barokk hétvége Győrben. Egész nap programok, szórakoztató rendezvények várják az érdeklődőket. Szombaton délelőtt például látványos programot rendeztek az Arany János utcában és a Baross úti Szent György szobornál.

A Győri Népművészeti Együttes tagjai előbb remek koreográfiára zászlós gyakorlatokat mutattak be. Ezután a táncosok barokk táncokkal szórakoztatták a közönséget – írta Tudósítónk, Bögi Tamás. Képeket is küldött.

 

Szombat, 10.40 – Barokk hétvége Győrben

11:00 Barokk táncok a Baross úton

Helyszín: Baross út

Győri Népművészeti Egyesület táncosaival

11:00 Bolond zenészek a Széchenyi téren

Helyszín: Széchenyi tér

Téti Fúvós zenekar közreműködésével

17:30 Barokk táncbemutató

Helyszín: Széchenyi tér

Pavane Együttes közreműködésével

Barokk felvonulás

A Barokk esküvő leglátványosabb program este 7 órakor kezdődik. Mintegy 180 vidám, barokk ruhába öltözött jelmezes kíséri az idei évben az ifjú párt a házasságkötésük helyszínére. A zenészek, táncosok vidám kavalkádja valóságos „divatbemutató”, ahol a hagyományos barokk öltözetek mellett a parodizált jelmezeket viselő bolond zenészek, dámák teszik még látványosabbá a felvonulást.

ÚTVONAL: Városház tér – Szent István út – Baross út – Kazinczy utca – Bécsi kapu tér – Király utca – Dr. Kovács Pál utca – Jedlik Ányos utca – Dunakapu tér (esküvői ceremónia helyszíne)

Este fél 8-kor a Simplicissimus Együttes ad koncertet a Dunakapu téren, majd a házassági kötési ceremónia következik szintén a Dunakapu téren.

A Barokk ceremónia

A ceremónia során kiderül, hogyan fogadott egymásnak örök hűséget egykor, a 17. században egy magyar főúri pár. A vőlegény térden állva kéri meg arája kezét, fogadalmuk után aláírják a móringlevelet a hozományról, a város „elöljárója” megerősíti együvé tartozásukat, s ujjukra kerül a jegygyűrű. A nyoszolyólányok a menyasszony fejére helyezik az asszonyság jelképét jelentő fejdíszt, amit a vőfélye karddal vesz le a fejéről, s a nézők közé hajít. Táncosok vonulnak be, fáklyával táncolják körbe a házasokat, szállnak a fehér galambok, a szerelem és boldogság jelképei.

Sok-sok fotó várható!

Este 9 órakor táncház veszi kezdetét a Dunakapu téren, melyen közreműködik a Musica Historica Együttes és a Győri Népművészeti Együttes. Ezzel párhuzamosan a The Blackbirds Együttes ad koncertet a Széchenyi téren.

A szombat program este fél 11-kor zárul, a Tüzes világ címmel a Mare Temporis tagjai adnak 20 perces előadást. A Dunakapu téren a programok kordonozott területen zajlanak, amelyre a belépés csak védettségi igazolvánnyal lehetséges. Az este főbb programjain: a látványos barokk felvonuláson, a ceremónián, majd a táncházon munkatársaink is részt vesznek, keressék a friss képgalériákat a programokról a kisalfold.hu-n.

Korábban

A 750 éves Győr gazdag programkínálata a hétvégén újabb eseménnyel bővül. A háromnapos Barokk esküvő rendezvénye országosan egyedülálló. Ízelítőt kapunk a XVII.-VIII. század kultúrájából. Az eseményt 28. alkalommal rendezik meg.

A műsor már pénteken délelőtt elkezdődött. „Divattörténet babákon” címmel a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban megnyílt Imrik Zsuzsa iparművész kiállítása.

A szombati Barokk esküvő szertartását megelőzően, a kor hagyományait felelevenítve, a vőlegény, Imre Lajos, az esküvő előtti napon, szerenádot adott szíve választottjának, Benke Annamáriának. A látványos eseményre a Zichy Palota udvarán rendezték meg. A szerenádon XVIII. századi latin amerikai zenét hallgathattak a nézők a Bacchus Consort előadásában, Nuevo Mundo Latin-amerikai barokk muzsika címmel.

Az esküvői szertartás augusztus 7-én eset 8 órakor lesz a Dunakapu téren, melyre az ifjú pár szeretettel várja az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában