miniszter Kapuváron

2021.08.31. 06:01

A mezőgazdaság a nehézségek ellenére is jól teljesített

A kapuvári önkormányzat meghívására a városba látogatott múlt héten Nagy István agrárminiszter, aki egy kötetlen beszélgetés keretében adott választ a gazdák kérdéseire.

kisalfold.hu

- Kötetlen eszmecserére vártuk a gazdákat. Az állattenyésztéstől a növénytermesztésen át szinte minden szegmensből képviseltették magukat a gazdák. Jó hangulatú, kölcsönösségen alapuló volt a találkozó – kezdte Hámori György, Kapuvár polgármestere, aki köszönetet mondott Kovács Tamásnak, az Agro Profi kft ügyvezetőjének, hogy segített a szervezésben.

Nagy István agrárminiszter nyitott volt a gazdák kérdéseire, szó esett többek mellett a kereskedelmi anomáliákról, az öntözés, növényvédőszerek használatának kérdéseiről.

A magas takarmányárak okozta gazdasági helyzet mérsékléséről, ami hatással van a hús és tej árára, Nagy István elmondta, hogy a kormány elkülönített 4,4 milliárdos forrást, amiből 2,1 milliárd jut a baromfiszektorra, 1,2 milliárd a sertésszektorra, a fennmaradó rész pedig az állategészségügyre.

A fagy elleni védekezéssel kapcsolatban az agrárminiszter a kárenyhítési alapot hozta fel, utalva arra, hogy amelyik gazda belépett, az megigényelhette a kárenyhítési támogatást. Az öntözési programról megjegyezte, hogy a kormány 10 éven keresztül évi 17 milliárd forintos összeget biztosít az infrastruktúra fejlesztésére. – A kiindulási pontot, ami 80 ezer hektárnyi öntözött terület volt, jövőre megduplázzuk – mondta és biztatta az öntözési közösségeket a pályázaton való indulásra.

Kiemelte, hogy bár az idei különösen nehezített pálya volt, a mezőgazdaság jól teljesített, a búza például történelmi mennyiséget ért el.

- Jó volt találkozni Kapuváron a gazdákkal, akikkel a mindennapi életből, működésükből eredő kérdéskörökkel foglalkoztunk – jegyezte meg, hozzátette, hogy a felmerülő kérdésekre igyekezett választ adni, illetve megoldást keres azokra a felvetésekre, melyeket helyben nem tudott orvosolni. – Ezek nem a pusztába kiáltott szavak, hanem azok a vetőmagok, amelyek megtermékenyítik a minisztérium jogalkotási rendszerét azért, hogy működőképesebbé tegyük a magyar mezőgazdaságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában