Az idős helyeik ma is emlékeznek

2021.08.30. 10:45

77 éve történt – A zuhanó gép súrolta a döri fákat, egy 23 éves zászlós a helyszínen meghalt

Egy német vadászgép zuhant le 1944 áprilisában Dörben. Pilótája, egy 23 éves zászlós a helyszínen életét vesztette. Holttestét a helyi temető kápolnájában őrizték. Az idős döriek emlékében ma is élnek az esemény részletei.

Cs. Kovács Attila

1944 elejétől egyre gyakrabban fordult elő, hogy amerikai és angol bombázórepülők haladtak át Magyarország felett. 1944. április 23-án az amerikaiak Bécs üzemeit és repülőtereit támadták. A nyomasztó fölényben lévő amerikaiak negyvennél több légi győzelmet arattak és tizenkét bombázót és egy vadászgépet vesztettek. Egy német vadászgép Dör belterületén, egy másik Rábapordány határában zuhant le. A néhai Szalay Béla döri helytörténész kutatásait névrokona, Szalay Balázs folytatta.

A magyar légtér védelmét elsősorban Messerschmitt Bf 109-es vadászgépek látták el. A találatot kapott német repülő délután három órakor északi irányból közeledett egyre alacsonyabban Dör felé. A 88 esztendős Vecsey Tibor kisgyerekként szemtanúja volt, ahogy udvaruk akácfáját súrolja a repülő, majd földet ér a közeli Temesváry-kertben. A kerítésnél mintegy tucatnyian gyűltek össze és próbáltak bejutni. A tulajdonos, Temesváry Antal azonban kijelentette, hogy amíg a hatóság oda nem ér, senki nem mehet be.

Időközben a rábapordányi Kölesmajornál kényszerleszállást végrehajtó német gép pilótája is a helyszínre érkezett. A katona akkor már halott bajtársa holttesténél imát mondott, tisztelgett, majd távozott. Tibor bácsi emlékei szerint a vadászgép egy alacsony törzsű almafán akadt fenn. Pilótája a fülkéből félig kihajolva feküdt repülőjén. A katona a berlini Werner Pfeifer, a 27. német vadászrepülő ezred zászlósa volt. Két hét múlva töltötte volna be a 23. életévét.

– Abban mindegyik adatközlőm egyetértett, hogy a falubeliek sajnálták az elesett német pilótát. Nem egy megszálló hadsereg katonáját látták benne, hanem egy olyan fiatalembert, aki a magyar légtér védelméért áldozta életét. Szalay Béláné Ili néni pontosan emlékszik arra, amit egy férfi mondott a roncsnál: „Szegény, ő sem gondolta, hogy nem megy többé haza” – mondta Szalay Balázs.

Werner Pfeifer holttestét a döri temető kápolnájában őrizték a helyi leventék, aztán a zászlóst a szülei a berlini reinickendorfi temetőben helyezték örök nyugalomra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában