barokk pompában

2021.07.26. 11:59

Újra barokk esküvő Győrben – Kiderült, kik kötik majd össze az életüket

A 28. Barokk Esküvőt augusztus 6-8 között rendezik meg a városban. A látványos, korhű ceremóniai részleteit sajtótájékoztatón jelentették be ma a szervezők.

kisalfold.hu

A három napos programsorozat egyik leglátványosabb eleme a szombati felvonulás, ahol a művészeti csoportok, hagyományőrzők mellett a civilek is korhű jelmezbe öltözve sétálhatnak végig a barokk belváros épületei között.

Az idei program két főszereplője Benke Annamária és Imre Lajos lesz. A pár Ausztriában él, és dolgozik. A menyasszony győri születésű, korábban számos barokk esküvőn részt vett, több felvonuláson szerepelt barokk ruhába öltözve. A szervezőktől megtudtuk, ők lettek volna 2020 barokk párja is, viszont azt a programot a pandémia miatt elhalasztották.

Benke Annamária és Imre Lajos Ausztriában élnek és dolgoznak, ezért nem tudtak jelen lenni a sajtótájékoztatón.

A rendezvény programjait több helyszínen tartják majd meg, a központi Dunakapu Tér mellett a Széchenyi Téren, a Baross úton, és a belváros több utcájában találkozhatunk majd fellépőkkel, koncertekkel, vidám jelmezes táncosokkal, vásári komédiásokkal.

A háromnapos esemény augusztus 6-án, pénteken a Bacchus Consort koncertjével kezdődik, amelyen a vőlegény köszönti a menyasszonyt.

Szombat délelőtt hagyományőrző egyesületek tartanak bemutatókat a korabeli hétköznapok világából a belvárosban. Látogatható lesz a korabeli városháza alatti börtön, ahol délutántól óránként előadások idézik fel a régi történeteket. Kora délután kezdődik a barokk felvonulás, amelyen barokk ruhába öltözve vonul a belvárosban a menyasszony és a vőlegény, valamint szüleik, rokonaik és több száz jelmezt öltő önkéntes.

Az esküvői ceremónián a menyasszony és a vőlegény térden állva búcsúzik a szülőktől, aláírják a móringlevelet (hozománylevél), majd a menyasszony fejéről karddal leveszik a virágkoszorút, amelynek helyére az asszonyságot jelképező főkötő kerül. A napot barokk táncház zárja. Vasárnap vásár, gyermekprogramok és koncertek várják a látogatókat. A Mare Temporis Történelmi Hagyományokért Alapítvány, és a Bethlen Gábor Hagyományőrség Egyesület közreműködésével harci bemutatót is rendeznek majd vasárnap a Széchenyi Téren, és este, záróprogramként a Nemzeti Táncszínház mutatja be a Tenkes Kapitánya című darabját.

A részletes programért kattintson IDE>>

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában