Szoborfelújítási program

2021.07.30. 13:16

Megszépült a Hungária emlékmű Mosonmagyaróváron

1938. július 5-én adták át, ötven évvel később a Mosonmagyaróvári Városvédő Egyesület újíttatta fel a magyar királyi 13. honvéd és népfölkelő, valamint a 307. honvéd gyalogezred első világháborús emlékművét. 33 évvel később újra megszépülhetett a magyaróvári vár előtt álló mementó.

Mészely Réka

Tavaly indította újra a Mosonmagyaróvári Városvédő Egyesület szoborfelújítási programját. Elsőként a Régi vámház téren álló Bárka szobor nyerte vissza régi fényét, melyet megtisztítottak, felújítottak. Ezt a munkát folytatva idén két új köztéri alkotás szépülhet meg.

Tisztítás, javítás

– A napokban a Hungária szobor tisztítását végezte el a Szabó és Társa Belsőépítészeti Kft. A mosonmagyaróvári építőipari vállalkozással együttműködési szerződést írtunk alá, a tisztítás mellett kisebb javítások is történtek. Az egyesület támogatásával további pótlásokat is végeznek majd még a szakemberek – tudatta dr. Unger András, a Mosonmagyaróvári Városvédő Egyesület elnöke.

Gazdászok is szolgáltak a gyalogezredekben

A szobor történetébe dr. Kalmár Sándor, a Mosonmagyaróvári Városvédő Egyesület alelnöke avatott be. Mint elmondta, a magyar királyi 13. honvéd és népfölkelő, valamint a 307. honvéd gyalogezred első világháborús emlékművét Kallós Ede szobrászművész alkotta és 1938. július 5-én avatták fel. A talapzaton ülő, Pozsony felé néző nőalak, Patrona Hungariae ölében Pozsony négytornyú várát tartja. A posztamens elején rohamra induló honvédeket ábrázoló bronz dombormű, oldalán Pozsony és Moson megye, valamint városcímerek találhatóak.

– A források szerint a címereket az ötvenes években eltávolították. A Mosonmagyar óvári Városvédő Egyesület a fél évszázados évfordulóra felújíttatta az emlékművet 1988-ban és ekkor Búza Barna szobrászművésznek köszönhetően pótolták a címereket is – fűzte hozzá az alelnök, aki szerint a szoborállítás helyszíne sem lehet véletlen. Minden valószínűség szerint mindkét ezredben szolgálhattak magyaróvári gazdászok, nekik egyébként a vár mellett még állítottak emléket.

A Pozsonyi út mellett lévő szobor a mai kor klímaváltozása és a nagy autóforgalom miatt megfeketedett, a bronzposztamens pedig patinát kapott. A várfelújítás után a várkapu és a Szent Anna-kápolna rekonstrukcióját is végző Szabó és Társa Belsőépítészeti Kft. vállalta a tisztítást. Németh Gábor műszaki vezető tájékoztatása szerint szemcseszórással végezték el a munkát.

Még egy szobor idén

Dr. Unger András megerősítette: a következő feladat, hogy a Mosonmagyaróvár várossá válásának 625. évfordulójára alkotott szobrot felújítsák. Németh Gábor megjegyezte, egy más technológiával, magas nyomású forró vízzel igyekeznek majd megtisztítani azt az alkotást, mivel körben növényzet veszi körül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában