Laktanyanévadó

2021.07.17. 07:09

Likócsiból Pálffy laktanya lett az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred likócsi bázisa – Fotók

A rendszerváltás óta volt névtelen az ország egyetlen légvédelmi rakéta fegyvernemi alakulatának likócsi bázisa.

kisalfold.hu

Forrás: Kisalföld

Fotó: Csapó Balázs

Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred hazánk egyetlen légvédelmi rakéta fegyvernemi alakulata. Az ezred története – legkorábbi jogelődjét figyelembe véve – 1950-óta íródik. Győrbe – szintén egy jogelőd révén – 1976-ban települt a légvédelmi rakétás egység. Maga a likócsi bázis is 1976-óta biztosít otthont honvédségi szervezeteknek, a rendszerváltás óta névtelenül szolgálva katonák tízezreit.Tegnap ünnepély keretében vette fel Pálffy Miklós nevét.

– Pálffy II. Miklóst Hunyadi János után a törökellenes háborúk második legeredményesebb magyar hadvezéreként jegyzi a történelem. A győri vár visszafoglalásának éjszakáján, a Fehérvári kapu berobbantását követően véres kézi tusa kezdődött, ahol úgy tűnt, az álmukból felriasztott törökök győzedelmeskednek a támadókkal szemben. Ekkor Pálffy Miklós leszállította huszárait a lóról, és katonái élére állva rohant a csatába, egyetlen rohammal eldöntve azt – mondta el Bozsóki Attila alezredes, parancsnokhelyettes.

A laktanya főbejáratához egy, a névadót ábrázoló csempeportré került, amelyet Kara Ákos és Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselők, valamint Könczöl Ferenc ezredes, a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred parancsnoka leplezett le. A mű Sándor József Péter Alkotász munkája. Az 50 kg-os alkotás égetett porcelánfestékkel készült rogyasztott üvegbetétekkel ellátott kerámialapokra. A 12 db csempéből álló 60 x 80 cm-es porté megalkotása közel 2 hónapot vett igénybe a – hivatásszerűen 35 éve képző-, és iparművészeti munkákkal foglalkozó – művésznek.

Az ünnepségen elhangzott: Pálffy Miklós korának legfejlettebb technikai és harcászati eszközeit alkalmazta, méltó példakép a légvédelmi rakétaezrednél szolgálatot teljesítő katonák számára. Az emléktáblát a Honvédelmi Minisztérium Tábori Lelkészi Szolgálat Katolikus, valamint Protestáns Tábori Püspökségének lelkészei szentelték fel. Az esemény zárásaként a résztvevők egy közös koszorú elhelyezésével és főhajtással tisztelegtek a győri hős emléke előtt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában