1 millárd forint támogatás

2021.07.18. 11:44

Hamarosan megkezdődik a Malomszer-csomópont építése Mosonmagyaróváron

Mosonmagyaróvár belterületi út-, járda- és kerékpárút-fejlesztését közel egymilliárd forint támogatással segíti a kormány – jelentette be Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője az Árvay István mosonmagyar- óvári polgármesterrel közösen tartott sajtótájékoztatón.

Mészely Réka

Az eddigi legnagyobb útfejlesztési program kezdődhet meg a napokban Mosonmagyaróváron, köszönhetően annak a 982,6 millió forintnak, melyről sajtótájékoztatón számolt be Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője és Árvay István mosonmagyaróvári polgármester a városházán.

Ötvenhat település között

– A koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségekre adott válaszként a kormány Magyarország eddigi legnagyobb gazdaságvédelmi programját dolgozta ki. Gazdasági téren a járvány leghatékonyabb ellenszere a fejlesztés, a beruházás. A kormány célzott intézkedésekkel és programokkal védi meg a munkahelyeket és indítja újra a gazdaságot. Ennek köszönhetően a települések jelentős fejlesztési forrásokhoz jutnak – emelte ki Nagy István. Július hetedikén kormányhatározatban döntöttek 56 település egyedi fejlesztési támogatásáról. Így Mosonmagyaróvár belterületi út-, járda- és kerékpárút-fejlesztését közel egymilliárd forint támogatással segíti a kormány.

Eddig önkormányzati forrásból

Árvay István mosonmagyaróvári polgármester arról beszélt, hogy a fejlesztések sorában a Lajta-parti városban első helyen áll a közlekedési infrastruktúra. Eddig ezek a beruházások százszázalékosan önkormányzati forrásból valósultak meg.

– Az elmaradt adóbevételeket ez az összeg pótolja nagyságrendileg. Az állami támogatásból a 2021–2022 közötti fejlesztési program megvalósítására törekszik az önkormányzat. Ilyen nagyságrendű beavatkozás még nem volt Mosonmagyaróváron – fogalmazott a városvezető.

Hosszú a felújítandó vagy megépítendő utak sora, melyek többségét régóta tervezik, ám eddig forrás hiányában nem tudtak nekiállni. Ezek zöme már idén el fog készülni, néhány közülük a polgármester reményei szerint akár már a nyáron, és csak néhány csúszhat át jövőre.

Új csomópontok

Az Enge János utca folytatása a terület rehabilitációja óta érik. Arról mi is többször írtunk, hogy a Cserháti–Malomszer csomópontnál új forgalmi sáv létesülne jelzőlámpás megoldással. Itt már júliusban megkezdik a beruházást, hogy még a nyári időszakban elkészülhessen. A Bástya utcai parkoló is bekerült ebbe a nagy csomagba, melyről már szintén sokszor beszélt a városvezetés. Ott 63 térkő burkolatú parkolóhely kialakítása várható aszfaltburkolatú utakkal, zöldfelülettel. Az sem újdonság, hogy a nagy forgalom és balesetveszély miatt az önkormányzatot foglalkoztatta a Terv és Szekeres Richárd utcai csomópont is: ott szintén jelzőlámpás csomópontépítés lesz, nyolc új parkolóhellyel. Útfejlesztés lesz a Zsófia királyné utcában. Az Akadémia téren 15 új parkolót hoznak létre, nyílt csapadékvíz-elvezető árok kialakításával.

Marás-aszfaltozásos technológiával felújítanak közel hat kilométert, így a Kossuth Lajos utca–Ostermayer utcai csomópont és a Hild tér közötti szakaszt, az Ostermayer utca teljes szakaszát. Munkálat várható a Kálnoki utca Halászi út és a Kiserdő út (Lajta-híd) közötti szakaszán, a Fertő sor, a Csalogány, a Kaszás Miklós, az Ujhelyi Imre, a Nyárfa, a Tímár utcákban.

Járdarekonstrukciók is kezdődnek. A Hunyadi utcában már dolgoznak a szakemberek. A Vackor Óvoda előtt az aszfaltos járda térkő burkolatot kap, a Szent István király út Mátyás király utca és az Arany János utca közötti járdaszakasza marás-aszfaltozásos technikával szépül meg. A Mátyás király utcai kerékpárút szintén megújul. A rekonstrukcióra váró kerékpárút és járdák szintén az egy kilométert közelítik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában