10 éve nem látott árak a kutakon

2021.07.13. 08:31

Egekben az üzemanyag árak – A 2012-es rekord közeli összegért lehet tankolni

Nagyot drágulnak az üzemanyagok, a benzin öt, a gázolaj két forinttal kerül többe szerdától.

kisalfold.hu

Csak egy hajszál választ el minket attól, hogy elérjük, vagy akár meg is haladjuk minden idők legmagasabb hazai üzemanyag-átlagárait. A benzin ára 2012 áprilisában érte el a csúcsát, akkor egy liter átlagosan 454 forintba került, a gázolaj pedig 2012 januárjában volt a legdrágább, átlagosan 449 forint – idézte fel a vaol.hu. Holnaptól csak pár forinttal kevesebb: 451, illetve 447 forint lesz az üzemanyagok átlagára, és amennyiben a Mol újabb áremelést jelent be szerdán, megdőlhet a rekord, ám az üzemanyagárak így is közel tíz éve nem látott magasságokba kerülnek.

- Az áremelkedés oka, hogy egyrészt jelentős készlethiányok vannak az olajpiacon, másrészt hajtja az árakat az üzemanyagok iránti érdeklődés megugrása is – nyilatkozta a lapnak a töltőállomások üzemeltetésével foglalkozó Lencse Zsolt. Hozzátette, az utóbbi időben minden benzinkutunkon forgalomnövekedést tapasztalna, az utazni vágyó emberek egyelőre nem különösebben foglalkoznak az árakkal.

Lencse Zsolt szerint a közeljövőben további áremelkedésekre kell készülni, a mostani termelés-visszafogásból eredő készlethiány ugyanis tudatos döntés eredménye. A nagy olajtermelő vállalatok szerte a világon ugyanarra a megállapításra jutottak, hogy az elmúlt év veszteségeit szeretnék legalább részben visszanyerni, ezért egyszerűen kevesebbet termelnek, ami hozta is magával az árak elszabadulását. Felidézte, hogy tavaly áprilisban az amerikai típusú WTI olaj ára negatívvá vált, vagyis az eladó fizetett azért, hogy a vásárló átvegye tőle az olajat, ilyen a történelemben korábban sohasem fordult még elő. A WTI jelenleg 75 dollár körül van, a mi szempontunkból fontosabb Brent olaj hordónkénti ára pedig 74 dollár körül jár, miközben tavaly volt, hogy alig 20 dollárba került, a cél most elemzők szerint a 100 dolláros ár elérése.

Tavaly ugyanebben az időszakban a benzin átlagosan 76, míg a gázolaj 61 forinttal volt olcsóbb

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában