Kiállítás és vadaspark

2021.07.30. 17:15

Átadták az Erdő Házát a soproni parkerdőben – fotók

A TAEG kiállítással és vadasparkkal várja az érdeklődőket a Muckon.

Etzl Edgár

Az 522 méteres Muck magaslaton található közel két hektáros területen sokféle élményt magába sűrítő bemutatóterem és az egyébként rejtőzködő életet élő hazai vadfajokat bemutató vadaspark nem csak turisztikai, de oktatási célokat is szolgál. A közel két hektáron elterülő komplexumot a Magyar Természetjáró Szövetség támogatásával hozták létre, mintegy 460 millió forint kormányzati támogatásból és a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. 50 millió forintos önerejéből.

A főépület termei az erdei életközösséget részleteiben szemléltető 550 négyzetméteres kiállítással, és interaktív eszközökkel felejthetetlen élményt nyújt a látogatóknak. A fedett teraszt egy fahíd kapcsolja össze a faépítményből megtekinthető vadasparkkal. A főépület mellett egy különálló, fedett tanterem is található, ahol a Soproni Egyetem hallgatói számára. A komplexum területén édesvizű akváriumok is vannak, melyek bemutatják hazánk halfajait.

 

Az eseményen dr. Sándor Gyula, a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója tartott köszöntőt. A vadasparkkal kapcsolatban elmondta, a kifutókon látható állatok korábban is vadasparkban éltek, hozzászoktak az ember közelségéhez. – Azon dolgozunk, hogy a jövő generációja hallja majd az erdő növekedését is, ne csak mikor kidől egy fa – tette hozzá a vezérigazgató. Dr. Nagy István agrárminiszter megköszönte az erdészeknek, hogy a bezártság ideje alatt biztonságos kikapcsolódást biztosítottak a családoknak. – A TAEG ezzel a fejlesztésével ismét utat mutat a többi erdőgazdaságnak – méltatta a vállalat teljesítményét a miniszter.

- A komplexum nemcsak a hazai, de a külföldi turistáknak is tartalmas kikapcsolódást nyújt majd. Az Erdő Háza segít annak a generációnak a felnevelésében, akik számára a természet védelme már belső igény lesz – mondta dr. Seregély János, a Magyar Természetjáró Szövetség elnökhelyettese. – Az Erdő Háza nem múzeumi terület, hanem a soproni erdő élő része – emelte ki Farkas Ciprián polgármester. A köszöntők után Reviczky Gábor színművész Fekete István: Erdei utakon című regényéből olvasott fel egy részletet, majd faültetéssel és nemzeti színű szalag átvágásával adták át a kiállítást és a vadasparkot.

70 éves a TAEG

Megalakulásának 70. évfordulóját ünnepelte a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. tegnap, a frissen átadott Erdő Háza Ökoturisztikai Látogatóközpontban. Az eseményen dr. Sándor Gyula, a vállalat vezérigazgatója elmondta, a TAEG 1951-es alapítása óta kiemelt feladata az oktatás támogatása. Köszöntőjében Faras Ciprián polgármester emlékeztetett arra, hogy Sopron “zöld arcát” a TAEG gondozza. Prof. dr. Fábián Attila, a Soproni Egyetem rektora az erdőgazdaság és az egyetem kiváló munkakapcsolatára emlékeztetett. A vállalat múltjáról dr. Jámbor László, a TAEG nyugalmazott vezérigazgatója számolt be. Aranygyűrű elismeréssel jutalmazták Gyenge Álmos, nyugalmazott kerületvezető erdészt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában