"Mi nem gondolunk a jövőre"

2021.07.08. 08:28

A győri vajda szerint a cigány családokat is súlyosan érintette a pusztító járvány

A több mint fél éven át tartó súlyos járványhelyzet a térségben élő cigányokat sem kímélte: sokan hunytak el a koronavírusban. „Legalább ilyen súlyos az a pusztítás, amit a vírus a cigány családok élethelyzetében idézett elő” – jelentette ki Lakatos Gyula „Berci”, Győr cigányvajdája, a Dunántúli Vajdák Szövetségének alelnöke.

Szeghalmi Balázs

Hivatalos adatok egyelőre nem állnak rendelkezésre a vírus hazai cigányságon belüli kiterjedéséről, ám a sokszor mélyszegénységben tengődő, higié­niai feltételeket nélkülöző, egészségtelen körülmények között élő cigány családokat megtizedelte a járvány. Mint ismert, a romák többségénél generációk élnek együtt. „Nem tudom pontosan, hány barátot, ismerőst veszítettem el a második és harmadik hullám során. Ameddig nem halt meg senki, addig sokan értetlenkedve fogadták az óvintézkedéseket. Aztán amikor egyre-sorra történtek a tragédiák, családfők hagyták itt szeretteiket egyik napról a másikra, akkor már késő volt” – mondta el Lakatos Gyula „Berci”.

Győr cigányvajdája napjainkban is kampányol azért, hogy vegyék fel az oltást az „övéi”. Ez azonban a szép szó, az érvek sorolása ellenére is sokszor nehéz ügy. „Jellemző a bizalmatlanság, sajnos ez történelmi örökségünk. Sok cigány fél az orvosoktól, a hivataloktól, s ebben bizony szerepet játszik a diszkrimináció, az elutasítás is, amit évtizedek óta gyakran tapasztalunk. Mégis azt mondom: innen szép győzni! A magam részéről nem adom fel, biztatok mindenkit, hogy éljen az ingyenes vakcinák valamelyikével” – hallottuk.

– A megyei cigányok hány százaléka élt eddig az oltással? – kérdeztük. „Erre sincsenek számok, de az ismeretségi köröm alapján azt mondom: tízből már hat-hét győri cigány leg­alább az első oltást megkapta” – válaszolta. Hozzátette: a fiatal lányokat és az általános iskolás korú gyerekeket féltik az oltástól leginkább szüleik.

Ahogy a magyar családok, a cigányok is érzik a járvány gazdasági hatásait. „Elsőként önkritikus leszek. Mi nem gondolunk a jövőre, mindig a pillanatnak élünk. Ezért a családjaink többségét tartalékok nélkül érte a járvány. Remélem, megérem azokat az időket, amikor tudatosan készülünk a holnapra. Bízom abban is, hogy azok a győri és megyei cigány családfők, akik elvesztették állásaikat, rövid időn belül újra munkát találnak és el tudják tartani családjaikat” – mondta Lakatos Berci, aki szerint a járvány idején a szenvedélybetegségek (alkohol, drog, szerencsejáték) is újra felütötték a fejüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában