4 évre szól a megbízatás

2021.06.25. 07:54

Új rektor a győri Széchenyi-egyetem élén

Áder János kinevezte dr. Baranyi Pétert.

Széchenyi István Egyetem

Dr. Baranyi Péter átveszi a kinevezését Áder János köztársasági elnöktől.

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Áder János köztársasági elnök a Sándor-palotában tartott csütörtöki ünnepségen dr. Baranyi Péter professzort kinevezte a győri Széchenyi István Egyetem új rektorának, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány és az egyetem Szenátusának egységes javaslata alapján. Megbízatása 2021. július 1-jétől négy évre szól. Dr. Czinege Imre (2002–2005), dr. Szekeres Tamás (2005–2013) és dr. Földesi Péter (2013–2021) után dr. Baranyi Péter az intézmény negyedik rektora.

Dr. Baranyi Péter átveszi a kinevezését Áder János köztársasági elnöktől.
Fotó: MTI

A rektori tisztségre vonatkozó pályázatot a fenntartó Széchenyi István Egyetemért Alapítvány írta ki márciusban dr. Knáb Erzsébet kuratóriumi elnök és dr. Földesi Péter rektor kezdeményezésére. A kiírás tervezetét a Szenátus előzetesen véleményezte és jóváhagyta.

Dr. Baranyi Péter az egyetem nemzetközi hírű professzora, 2017 óta az intézmény Multidiszciplináris Műszaki Tudományi Doktori Iskolájának vezetője. Mintegy három évtizedes sikeres tudományos pályafutás áll mögötte. 1996 óta számos neves külföldi kutatócsoportban töltött hosszabb-rövidebb időt, egyebek mellett a Tokiói Egyetemen és a Hongkongi Kínai Egyetemen. Több nemzetközi laboratóriumot alapított, új tantárgyak sorát dolgozta ki, száznál többször tartott előadást az Egyesült Királyságtól Kínán és Ausztrálián át az USA-ig különböző egyetemeken és kutatóintézetekben. Egy évtizede megfogalmazta a mára önálló tudományterületté vált kognitív infokommunikáció koncepcióját, amelyről dr. Csapó Ádám tanítványával számos alapozó cikket és könyvet írt. Tudományos munkáira épül mérnöki alkotása: a virtuális valóság alapú komplex operációs rendszer már a nemzetközi piacon is sikeresen megjelent.

Dr. Baranyi Péter nemcsak pályázatában, hanem az egyetemi polgárok, az egyetem Szenátusa és a fenntartó alapítvány kuratóriuma előtt is ismertette elképzeléseit korábban. Hangsúlyozta: tudásával, tapasztalatával ahhoz kíván segítséget nyújtani, hogy a felhalmozott kiemelkedő potenciált beváltva az egyetem Magyarország egyik vezető, tekintélyes és szerethető felsőoktatási intézményévé váljon. Fontosnak nevezte, hogy az intézményben munkaidőn túl is legyen élet, és hogy a hallgatók „lájkolják” azt az időszakot, amit itt töltenek. A professzor leszögezte, hogy az universitas jellegnek megfelelően minden terület fontos, mert így a különböző tudásokat ötvözve integrált válaszok adhatók a problémákra. Beszélt a térséggel való szoros kapcsolatról is, mondván: az egyetem olyan partner kell hogy legyen, amely segít a térség jövőjének megtervezésében.

A július 1-jén kezdődő rektori ciklust meghatározza, hogy a Széchenyi István Egyetem a tavaly augusztusi modellváltás óta új struktúrában, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány fenntartásában működik, amely növeli az intézmény hatékonyságát, egyúttal új stratégiai lehetőségeket biztosít a tudományos értékek és háttér fejlesztésére. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy az egyetem a nemzetközi felsőoktatási térben is még inkább versenyképes legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában