Áldatlan állapotok uralkodnak az elhagyott táborban

2021.06.30. 11:27

Rendeznék a balatonszárszói Pannonhalmi Gyermek- és Ifjúsági Üdülő sorsát

Gaz és dudva, betört ablakok: ezek fogadják most a balatonszárszói Pannonhalmi Gyermek- és Ifjúsági Üdülőhöz érkezőt. Mi a helyzet vele? A Kisalföld utánajárt.

kisalfold.hu

Forrás: Kisalföld

Fotó: Olvasó

Egy olvasónk nemrégiben Balatonszárszón járt, ahol felkereste gyermekkora egyik kedvenc helyszínét, a Pannonhalmi Gyermek- és Ifjúsági Üdülőt. A létesítmény évek óta elhagyatott. A jó hír, hogy négy Győr környéki település önkormányzata közösen munkálkodik azon, hogy újrahasznosítható legyen az egykor virágzó létesítmény.

Mint megtudtuk, a volt tábornak négy önkormányzat, Pannonhalma, Écs, Tarjánpuszta és Ravazd önkormányzata a közös tulajdonosa. A Pannonhalmi Hírek újság 2011-es számában jelent meg, hogy a pannonhalmi képviselő-testület áprilisi ülésén a balatonszárszói tábor bérlőjével köttetett szerződés azonnali hatályú felmondását kezdeményezte az elmaradt bérleti és közüzemi díjtartozások miatt. A tábort 2011 december elején leltár után átvették a tulajdonos önkormányzatok és lezárták. Az elmaradt követelések érvényesítése végett a tulajdonos önkormányzatok pert indítottak a korábbi bérlővel szemben. Azóta, 2012 óta nem használja senki.

Vas Gábor, a legnagyobb tulajdonhányaddal rendelkező Pannonhalma polgármestere lapunkat úgy tájékoztatta: információink jók, az említett települések valóban tulajdonosai a leromlott állapotú ingatlannak Balatonszárszón. Igaz, hogy a tábor lassan egy évtizede bezárt, de már előtte sem működött normális keretek között. A négy település jelenlegi polgármesterei megörökölték a problémát, és jelenleg is teljes egyetértésben dolgoznak a kialakult helyzet megoldásán. Cél az ingatlan helyzetének, státuszának tisztázása, majd hasznosítása.

– Röviden összegezve: a földhivatali papírok alapján ez egy „kivett” besorolású ingatlan, megközelítése rendezetlen, jogilag nincs közúti kapcsolata, így nem fejleszthető, nem értékesíthető, illetve mostani helyzetében nem éri meg értékesíteni. Azon dolgozunk, hogy először a státuszát tisztázzuk, legyen fejleszthető, értékes ingatlan. Magam is táboroztam néhány alkalommal Balatonszárszón, de józanul gondolkodó emberként nem nosztalgikus álmokat kergetek. A négy település lehetőségeit figyelembe véve kell gondolkodnunk, felelős döntéseket hoznunk és nem álmodoznunk – adott felvilágosítást lapunknak Vas Gábor.

Egy másik tulajdonos, Ravazd polgármestere, Hadaricsné Balogh Krisztina megerősítette mindezt. Mint mondta, a legnagyobb gond, hogy a táborhoz nem vezet út, ez pedig a hasznosítását nehézzé teszi. A négy település polgármesterei megörökölték a problémát, folyamatosan egyeztetnek egymással, keresik a megoldást, de az biztos, hogy nem fogják megtalálni egyik napról a másikra.

Letűnt csillogás

A balatonszárszói, Tábor utca 5. alatti tábor befogadóképessége fénykorában 120 fő volt, pótágyazva száznegyvenen, sátrakkal kétszázan fértek el benne. A parttól 30 méterre fekszik, a balatonszárszói és a balatonföldvári vasútállomástól egyaránt két kilométerre található.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában