Új közösségi teret hoztak létre

2021.06.03. 10:57

Közösségi munkával készült el az új tér Darnózselin

Tavaly kapott pozitív elbírálást a Darnózseli Önkéntes Tűzoltó Egyesület az Ön választ, mi segítünk című pályázat elbírálásánál. Az elnyert összegből – a falu közösségének segítségével – a tűzoltóság mellett alakították ki a Szent Flórián teret, melyet a napokban adtak át a településen.

Ollári Gergely

Egy nagy bevásárlóközpont pályázatán szerepelt sikeresen a Darnózseli Önkéntes Tűzoltó Egyesület. A forrást, kétszázezer forintot a tűzoltószertáruk előtt lévő tér felújítására költötték, melynek költségeihez a helyi önkormányzat is hozzájárult. A tagjaik, valamint a helyiek bevonásával újították fel a területet és elhelyezték védőszentjük szobrát.

A szobor helyén a Szigetköz fája állt

– Kezdetben igyekeztünk kijavítani a megsüllyedt részeket, és egy lábazatot készítettünk elő a márványlapoknak. Ezen a területen pompázott régen a Szigetköz fája. A faragott szobrot, mely a Szigetköz állatait ábrázolta, egy gombás megbetegedés után vágták ki. A műalkotás helyére a védőszentünket, Szent Flóriánt ábrázoló szobor került – mondta el lapunknak Kovács Krisztián, a Darnózseli Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke.

Az alkotás bronzbevonatot kapott, 120 centiméteres, és tartozik hozzá egy 60 centiméteres talapzat is, melyet a tér közepén helyeztek el. A későbbiekben helyet kap rajta egy gyertya- és egy koszorútartó is, amit a helyi önkéntes tűzoltók saját kezűleg készítenek majd el.

A Szent Flórián teret a napokban adták át a településen. A tér közepén kapott helyet egy, a tűzoltók védőszentjét ábrázoló bronzszobor is.
Fotó: Nadj Ferenc

Új közösségi teret hoztak létre

A helyi önkéntes tűzoltók a pandémia miatt nem tarthatták meg májusban a Szent Flórián-napi megemlékezésüket, ezért az önkormányzattal együtt a napokban a Hősök Napja program- sorozat keretében adhatták át újonnan elkészült terüket. A Szent Flóriánra és az I. világháború áldozataira emlékező szentmise után dr. Galla Gábor érdemes esperesplébános áldotta meg a teret.

– A munkálatokban falunk lakói mellett a helyi tűzoltó-egyesület is segített, mindannyian saját szabadidejüket áldozták fel az önkéntes munkára. Büszkék vagyunk arra, hogy egy új közösségi teret tudtunk létrehozni településünkön, ami a civil szervezetek és az önkormányzat rendelkezésére is áll – fogalmazott az elnök.

Kerékpáros-pihenő- helyet alakítanak ki

Az egyesület nemrég egy másik tenderen is sikeresen szerepelt, melyből a helyi Gólyavár Óvoda játszóterét újítják fel. A júniusban kezdődő munkák során a meglévő játékelemek rekonstrukciója mellett magaságyásokat is készítenek majd a helyiek az önkéntes tűzoltók részvételével. Az új tér melletti terület állapotrendezése is folytatódik. Itt a tervek szerint – ugyancsak közösségi munkával – egy kerékpáros-pihenőhelyet alakítanak ki az önkéntes tűzoltó-egyesület tagjai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában