előbb a Kálvária utcai, aztán a Szigethy Attila úti csomópont épülne át

2021.06.01. 08:57

Körforgalmak oldanák a dugókat a 821-es főúton Győrben

Már 2018-ban felvetődött, hogy két jelzőlámpás körforgalommal oldódnának a dugók a 821-es főúton. Az egyik a Kálvária utcai, a másik Szigethy Attila úti csomópontban épülne meg. Előbbi kiviteli tervei már el is készültek.

D. Pusztai Andrea

2021.05.31 Kt krforgalom gyorstan fel a 821-es ft forgalmt. Egyet a Szigethy Attila ti egyet pedig a Klvria ti csompontba terveznek. Az tkezelket krdezem. Fot:Nagy Gbor Kisalfld Gyr

Forrás: Kisalföld

Fotó: Nagy Gábor

Kedden délután egy kisteherautó és két kamion rohant egymásba az M1-es autópálya 125-ös kilométere közelében, Győr térségében, a Hegyeshalom felé vezető oldalon. A terelés miatt beállt a 821-es főút is (mostani nevén Bakonyi út), Marcalváros II-től a belvárosig összefüggő volt a sor. Az M1 autópálya lezárása esetén a városba terelt forgalmat egy útvonal, csomópont sem bírja el, ez óránként akár 15–20 ezer jármű, főleg kamion lehet.

A 821-est nemcsak a krízishelyzetek viselik meg, egy balesetmentes hétköznapon is áll a forgalom csúcsidőben. A probléma megoldása 2018 óta foglalkoztatja a szakembereket.

Eddig kisebb beavatkozásokra került sor: 2017 decemberében egy balra kanyarodó sávot alakítottak ki a Kálvária utcai jelző- lámpás csomópontban a Kálvária utca irányába. A cél az volt, hogy tehermentesítsék a közeli Kert utcát a logisztikai vállalkozást kiszolgáló trélerektől.

Jelenleg a Lajta utcai csomópontnál folynak munkálatok, a jövőben nem egy, hanem két balra kanyarodó sáv fogja Marcalváros I-ről Marcalváros II felé vezetni a forgalmat. Ehhez a 821-esen is egy újabb sáv épül, a buszmegállót a GYSEV-kihúzóvágány irányába helyezik át.

A 821-es főút és a Kálvária utca csomópont-átalakítása összetett munka.
Fotó: Nagy Gábor / Kisalföld

– Az építés áprilisban kezdődött és várhatóan augusztusig tart az önkormányzat koordinálásában EU-s forrásból. A Lajta utca felől a csomópontban egy jobbra és egy balra kanyarodó sáv állt az autósok rendelkezésére. A balra kanyarodó sávra erőteljes az igény, ez vezet Marcalváros II-re, amely az utóbbi években a társasházépítések révén erőteljes fejlődésnek indult, emellett több, mára nagy forgalmat vonzó oktatási intézmény is található a lakótelepen. Reményeink szerint a dupla sávok jobban szolgálják majd a zöldidőt – tette hozzá a szakember, akit arról is kérdeztünk, hogy áll a főútra tervezett két körforgalom – a Kálvária utcai, illetve a Szigethy Attila úti – terve.

A 2018-as tanulmányterv alapján a 821-es főút Szigethy Attila úti és Kálvária utcai csomópontjaiba jelzőlámpával szabályozott, spirális körforgalmakat javasoltunk megoldásként.

Az állami tulajdonban, de a Magyar Közút kezelésében levő 821-es főút és a városi kezelésű Kálvária utca csomópont- átalakítása összetett munka, új közvilágítás, csapadékvíz-elvezetés kiépítésével és az érintett közművek kiváltásával jár, a sarkon álló E.ON- trafóállomást át kell helyezni a helyigény miatt. A munkálatok érintik a Kálvária utcai ágat is, a gyalogátkelőhelyek, járdák, kerékpárutak kiépítésének, a közvilágítás rekonstrukciójának határa a GYSEV vasúti átjárója. A kiviteli tervek hamarosan elkészülnek, azt követően lehet nyilatkozni a várható költségekről, illetve a megvalósítás idejéről – mondta Máthé-Tóth Péter, a Győri Útkezelő Szervezet tájékoztatásért felelős mérnöke.

Megduplázódott a forgalom

A fejlett hazai nagyvárosokban az elmúlt 18–20 évben megduplázódott a forgalom. Nőtt a gépjárművek száma, átalakultak a közlekedési szokások. Sokkal kevesebbet gyalogolunk, felértékelődött a mobilitás, fogyasztási szokásaink erőteljes logisztikai forgalmat generálnak, sok esetben a családi logisztika és a munkavégzés is autóhoz kötött. Összességében ez az oka annak, hogy a megváltozott közlekedési környezetben egy kilencvenes évek forgalmához tervezett jelzőlámpás kereszteződés már nem tudja betölteni a szerepét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában