nincs szándék az intézmény leépítésére

2021.06.30. 09:59

Júliustól indul a sebészet a mosonmagyaróvári Karolina Kórházban

A sebészeti típusú mátrix egység július elsejétől indul újra a Karolina Kórházban, 15-étől pedig a szülészeti-nőgyógyászati osztály, az ahhoz integrált gyermekfelügyeleti részleg is megkezdheti működését. Erről számolt be dr. Takler Ágnes főigazgató főorvos és dr. Rumi Márk orvos igazgató a mosonmagyaróvári képviselő-testület előtt, mely 72 milliós támogatásról döntött az intézmény javára.

Mészely Réka

Korábban a Kisalföldnek dr. Takler Ágnes, a Karolina Kórház főigazgató főorvosa megerősítette: a vezetőség az újrainduláson dolgozik, és egyes ellátások július elejétől startolhatnak újra. Erről számolt be a mosonmagyaróvári képviselő-testület előtt is a legutóbbi ülésen, melyen fontos döntést hoztak a városatyák: 72 millió forinttal támogatják a mintegy nyolcvanötezer embert kiszolgáló egészségügyi intézményt.

Bérkompenzációs rendszert dolgoztak ki

– A Karolina Kórház-Rendelőintézet sebészeti típusú mátrix egységének és a szülészeti-nőgyógyászati osztály újraindításának lehetőségét abban látjuk, hogy a szükséges szakembergárda alkalmazásának feltételeit javítjuk, biztosítjuk. Ennek érdekében kidolgoztunk egy, a sebészeti, szülészeti-nőgyógyászati, altatóorvosi és egyéb hiányszakmákra, illetve a szakdolgozókra vonatkozó bérkompenzációs rendszert – emelte ki dr. Takler Ágnes. Hozzátette: ennek köszönhetően július elsejétől újraindítható a sebészet-traumatológia mátrix, 24 órás ügyeleti ellátással, július 15-től pedig a szülészet-nőgyógyászat.

Szívügyük a kórház

– Az inaktívvá vált osztályok újraindítása a mintegy nyolcvanötezres lélekszámú térség, Mosonmagyaróvár számára fontos, de mi is szívügyünknek tartjuk. Első a betegbiztonság – hangsúlyozta dr. Rumi Márk, a Karolina Kórház új orvos igazgatója. Az előbbiekben említett bérkompenzációs rendszer, mint elmondta, azért szükséges, mert a járványügyi helyzetben átrendeződtek az osztályok, azon belül a szakembergárda, az újrainduláshoz a szakemberhiányt kell orvosolni, pótolni a szakdolgozókat, orvosokat. Visszacsábítani orvosokat, az ügyeleti ellátáshoz magasabb díjazást társítani. A kidolgozott modell motivációs alapú, ami stabilitást eredményez a munkavégzésben, hosszú távon biztosítja a kórház fennmaradását.

Az önkormányzati támogatás az egészségügyi szolgálati jogviszony szerinti óradíjak feletti kiegészítést szolgálja, és hozzájárul ahhoz, hogy vonzóvá, versenyképessé váljon a szektor.

Visszaépítik a rendszert

– Nem megmenteni kellene, hanem nem lett volna szabad, hogy idáig fajuljon a helyzet – vélekedett Szabó Miklós (MPKE) képviselő, aki Árvay István polgármesterrel együtt arról érdeklődött, mi a garancia arra, hogy elég lesz az egyszeri támogatás. Dr. Rumi Márk erre azt mondta, hogy az önkormányzati segítségnyújtással év végéig vissza tudják építeni a rendszert, amit majd az állami támogatásból vissza tudnak kompenzálni. Komoly gazdasági mérleget vonnak, fontosnak tartják a bevétel-kiadás egyensúlyban tartását.

Vida István (MPKE) megköszönte a kórház vezetőinek, hogy vállalkoztak erre a feladatra. Dr. Takler Ágnes arról is beszélt még, hogy a győri kórháznak nem érdeke a mosonmagyaróvári intézmény „bekebelezése”, hiszen a saját körzetét is nehezen tudja ellátni, így cél, hogy a térségből minél kevesebb beteg érkezzen a megyeszékhelyre, tehát nincs szándék a Karolina leépítésére.

Szabó Miklós azon felvetésére, hogy nincs önálló gasztroenterológiai osztály, a főigazgató azt válaszolta, hogy az érintett betegeket a gasztroenterológusok a belgyógyászati részleg keretein belül látják el. Kiemelte: erős szakrendelői háttér felépítésén is dolgoznak, onkológiai szakrendelés is lehet.

Az adományokból beszerzett eszközök maradnak

Vida István azon kérdésére, hogy mi van az adományozók által az intézménynek vásárolt eszközökkel (például amiket a Kisalföld kampánya keretében szereztek be), dr. Rumi Márk azt mondta, nem szeretnék, ha bezárna a kórház, tehát az eszközök helyben maradnak. Az újraindulásnál rangsorolni kellett a feladatokat, de a továbbiakban kiemelten foglalkoznak a támogatókkal is. Ábrahám Tivadar (DK) arról beszélt, hogy Mosonmagyar­óvár környékének szüksége van a kórházra.

Az újraindulásért szervezett élőlánc kapcsán Árvay István kiemelte: jó, hogy a közösség megmutatta magát, valódi segítség a képviselő-testület, a térség önkormányzatai és a térség országgyűlési képviselője részéről érkezik. A térségi társulás elnökeként kérni fogja a környékbeli települések támogatását is, ahogy a hospice-ház mellé is odaálltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában