Itt a kis csomagok áfája

2021.06.29. 08:55

A filléres kínai holmik után is áfát kell fizetni, de az adminisztráció nem lesz nyűg

Megszűnik az Európai Unión kívülről rendelt, 22 eurónál kisebb értékű termékek áfamentessége és kötelező lesz a vámeljárás július 1-jétől. A posta ennek a terhét leveszi az ügyfelei válláról.

Sperling Krisztina

A legtöbb külföldről rendelt termék továbbra is Kínából származik, és ezek többsége közönséges levélküldeményként érkezik Magyarországra. Kínát az Amerikai Egyesült Államok, Szingapúr, Japán, Malajzia, Dél-Korea és Hongkong követi. Az ezekből az országokból érkező küldeményeket vámkezelni kell.

Az Európai Unión kívülről rendelt termékek jelenleg alapvetően áfa- és vámkötelesek, de egy uniós jogszabály értelmében a 22 eurónál kisebb értékű termékek áfamentességet élveznek. Ez a mentesség szűnik meg július 1-jétől, ami nem csupán áfafizetési kötelezettséget jelent, hanem vámkezelést is.

A Magyar Posta tavaly több mint 1 millió 200 ezer küldeményt kezelt Győr-Moson-Sopron megyében, ennek nagyjából a fele harmadik országból érkezett. Az áfamentesség megszűnése miatt a vámeljárások száma előzetes becslések szerint a 70–80-szorosára is nőhet – tudtuk meg Panulin Ildikótól, a Magyar Posta szóvivőjétől. Hozzátette, a 22 eurónál nagyobb értékű termékekre vonatkozóan eddig is végeztek vámkezelést, egységesen 3500 forintért.

Az értéktől függ a díjszabás

A jogszabályi változással egyidejűleg a posta a vámkezeléshez egy teljesen új díjrendszert alakított ki. Például, ha egy magánszemély rendeléskor csak a termék árát fizette meg, akkor 10 eurós termékérték alatt, online fizetésnél 399 forint, 10–22 euró között 499 forint lesz a vámügyintézés díja. Viszont, ha utánvéttel, azaz kézbesítéskor fizet a címzett, akkor a díj 799, illetve 899 forintra emelkedik. Egységesen 399 forint lesz ez a díj abban az esetben, amikor a termék értéke nem haladja meg a 150 eurót és a vásárló a megrendeléskor a webshopnak az áfával megemelt árat fizeti ki online. Az áfa kifizetése azonban hiába történik meg előre a vásárláskor, a vámkezelés akkor is kötelező.

Hogyan lehet fizetni?

A küldemények adatai alapján a NAV megállapítja a fizetendő áfát és engedélyezi a kézbesítést. A címzettet e-mailen vagy SMS-ben értesítik a fizetendő tételekről, amit elektronikus úton tud kiegyenlíteni. Ezután kézbesítik a küldeményt. Az áfa és a vámkezelési díj megfizetése utánvéttel is lehetséges. Ez azt jelenti, hogy kézbesítéskor kell kifizetni ezeket a díjakat a kézbesítőnek, vagy postai átvételkor.

Mennyi időt vesz igénybe az eljárás?

Ha nincs megfelelő adat egy küldeményhez, vagy nincs e-mail-cím, telefonszám, megnövekedhet a kézbesítési idő, mert ez esetben a posta csak ajánlott levélben tudja értesíteni a címzettet. Amennyiben van a vámkezeléshez megfelelő adat, rendelkezésre áll elektronikus elérhetőség a címzetthez és online fizeti ki a díjakat, akkor a kézbesítési idő gyakorlatilag nem változik – mondta Panulin Ildikó.

A szóvivőtől azt is megtudtuk, hogy a csomagok szúrópróbaszerű ellenőrzését – megegyezik-e a csomag valós értéke a feltüntetettel – a Nemzeti Adó- és Vámhivatal végezheti, hiszen az áfa összegének megállapítása hatósági feladat. Ezt a posta üzemcsarnokában egy számukra elkülönített helyen végzik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában