száznyolcra bővült a lista

2021.05.30. 15:00

Öt újabb megyerikum került a Győr-Moson-Sopron Megyei Értéktárba

A munka nem állt meg – Nyolc hónap után ülésezett újra a megyei értéktár

kisalfold.hu

A pandémia miatt nyolc hónap után tegnap ülhetett újra össze a Győr-Moson-Sopron Megyei Értéktár Bizottság. Az eseményen napirendre tűzték a hungarikum pályázati tájékoztatót, értékelték az elmúlt időszak munkáját, illetve előterjesztették a jövőbeni terveket, rendezvényeket. Az ülés legfontosabb napirendi pontja volt a beterjesztett új értékek elbírálása, illetve felvétele a megyei értéktárba. Az bizottság hét új megyei érték sorsáról döntött.

– Az elmúlt nyolc hónap természetesen nálunk is munkával telt. Az értékek folyamatosan gyűltek megyeszerte, és a települési értéktárak száma mostanra elérte a hetvenet. – Előkészítettük a hungarikum- pályázatot, és több fejlesztésünkön is dolgoztunk – mondta dr. Pető Péter a megyei értéktárbizottság elnöke. – Hungarikum honlapunk a közeljövőben elkészül, és két héten belül látogatható lesz. A győri önkormányzattal közös, megyerikumainkat bemutató Négy vármegye kincsei című tavalyi kiadványunk hamarosan e-book formájában is elérhető lesz.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Értéktárba a beérkezett javaslatok alapján felvételét kérte Páduai Szent Antal tisztelete Kunszigeten, a szili zárdamúzeum, a bereki Mária-szobor, a lébényi Szent Jakab-plébániatemplom, az óvári gazdászhagyományok, a Győri ETO és Boldog Apor Vilmos püspök élete és vértanúsága. Az ülés végére annyi volt a kérdés, hogy a 103 eddigi megyerikumhoz hány érték csatlakozhat a fenti hétből.

– Eddig is elmondható volt, hogy a höveji csipkével kezdődő Győr-Moson-Sopron Megyei Értéktár – Sokoró, Fertő-táj és a Szigetköz jelentős értéktárával – az ország legjelentősebb gyűjteményével rendelkezik – mondta az ülés után dr. Pető Péter.

Végül megyei értéktárunk eddigi százhárom megyerikuma száznyolcra gyarapodott.

A beérkezett javaslatok közül a bizottság a szili zárdamúzeumot, a lébényi Szent Jakab-plébániatemplomot, az óvári gazdászhagyományokat, a Győri ETO-t és Boldog Apor Vilmos püspök életét és vértanúságát vette föl a Győr-Moson-Sopron Megyei Értéktár értékei közé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában