Hatékonyan működnek

2021.05.26. 20:28

Negyven éve szolgál a Mozgáskorlátozottak Mosonmagyaróvári Egyesülete

A Mozgáskorlátozottak Mosonmagyaróvári Egyesülete 1981. december 3-án alakult meg hivatalosan, a dátum pedig korántsem esetleges, az ENSZ ugyanis ezt az évet nyilvánította hivatalosan is a rokkantak évének.

Kovács Viktor

Dr. Thiesz Aletta, a Mozgáskorlátozottak Mosonmagyaróvári Egyesületének az elnöke.

A ’70-es években indult a tendencia, hogy önműködő csoportok elkezdtek segíteni mozgáskorlátozottakon, majd később alakultak egyesületté. A MEOSZ (Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége), a mozgássérült emberek legjelentősebb hazai érdekképviseleti szervezete is 1981-ben jött létre, vele együtt pedig a mosonmagyaróvári szervezet is megalakult. Országos szinten az érintettek érdekképviseletét a MEOSZ látja el, a helyi szervezet pedig a lokális mikroközösségeket segíti.

– Szerencsés helyzetben vagyunk, mivel Mosonmagyar­óváron és a térségben önkormányzati szinten is foglalkoznak a mozgáskorlátozottakkal, tehát a legtöbb közintézmény akadálymentesített és az új épületek átadása is megfelelő e tekintetben – hívta fel rá a figyelmet dr. Thiesz Aletta, az egyesület elnöke.

Dr. Thiesz Aletta, a Mozgáskorlátozottak Mosonmagyaróvári Egyesületének az elnöke.

A szervezet mindenekelőtt tájékoztatásokkal, felvilágosítással segíti azokat, akik megváltozott élethelyzetbe kerültek. Ez a parkolási engedély igénylésétől a rehabilitációs ellátás kérdésein keresztül a különféle támogatásokig számos dologra kiterjed. Ugyanakkor az egyesület székhelyén, a Pálffy-villában rendszeresen tartanak különböző tematikus előadásokat is az érintetteknek.

– A szociális kapcsolatok nagyon fontosak a mozgáskorlátozottak esetében, mivel nehezen hagyják el az otthonukat. Rendszeresek az egészségmegőrzéssel kapcsolatos programjaink, a sport- és túranapok is. Előzetes igényfelmérés után pedig előadásokat szervezünk a Pálffy-villában, évente legalább egyszer ellátogat hozzánk a polgármester is. A szakorvosok mellett a rendőrség részéről vannak előadások, de író-olvasó találkozót is szerveztünk, ahol egy felvidéki költő mutatkozott be a vendégeknek – ecsetelte a programokat dr. Thiesz Aletta.

Hatékonyan működnek

A MEOSZ határozott fellépése kellett ahhoz, hogy 1998-ban megszülethessen a fogya­tékos személyek jogairól és esélyegyenlőségéről szóló törvény, amely mérföldkő a hazai fogyatékosügyben. Ennek eredményeképp vezették be a fogyatékossági támogatást. A szövetség munkájának köszönhetően valósulhatott meg a lakás-akadálymentesítési, a gépjárműszerzési és -átalakítási támogatás vagy a parkolási iga­zolvány igénylésének lehetősége.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában