Eltérő megállapítások

2021.05.18. 06:56

Késelő diák Győrben – Szakértők szólaltak meg a törvényszéken

Szakértői bizonyítással és tanúk meghallgatásával folytatódott hétfőn a Győri Törvényszéken annak a Jedlik-középiskolás fiatalnak a tárgyalása, aki 2019 decemberében késsel többször megszúrta osztályfőnökét.

Simon Roberta

2021.05.17.Jedlikes ksel trgyals, bizonytssal folytatdik az eljrs.Gyr.Fot:Huszr Gbor,Kisalfld

Fotó: Huszár Gábor

A pszichológus, a pszichiáter és az orvos szakértő után ismét a tanúk padjára szólítottak két osztálytársat. Köztük M. Bálintot, aki szembeszállt a vádlottal és kicsavarta kezéből a szúróeszközt. A tragikus képsorokat rögzítő felvételt kedden a sajtó kizárásával tekinti meg a bíróság a szakértőkkel együtt.

Pszichológus, pszichiáter és orvos szakértő meghallgatásával folytatódott a jedlikes késelő diák tárgyalása a Győri Törvényszéken. Szerintük nem állapítható meg kóros elmeállapot.
Fotó: Huszár Gábor

Több mint hat hónap telt el az utolsó tárgyalás óta, ám a vád még mindig előre kitervelten, közfeladatot ellátó személy sérelmére elkövetett emberölés kísérlete. A jedlikes diák kis híján megölte az 51 éves osztályfőnökét, miután állítólag dührohamot kapott egy hármas jegy miatt. H. A. Cs. azt állítja, nem emlékszik a sokkoló jelenetre. Tegnap több orvos szakértő véleményét is ismertették, amelyek többek között a fiú beszámíthatóságát vizsgálták.

https://www.kisalfold.hu/kozelet/helyi-kozelet/nem-vagyok-az-eroszak-hive-mondta-a-tanarat-megkeselo-jedlikes-diak-a-targyalasan-gyorben-10393957/

A kirendelt győri elmeszakértő úgy vélte, beszámítható volt a cselekvés elkövetésekor és nem állapítható meg kóros elmeállapot. Autizmus spektrumzavart és Asperger-szindrómát sem állapít meg a szakvélemény, ellentétben a védői szakvéleménnyel, amit egy gyermekpszichiáter főorvos állított fel. Utóbbiból az is kiderül, hogy H. A. Cs. tudatállapota a cselekmény elkövetésekor annyira beszűkült, hogy nemcsak korlátozta, de képtelenné tette a következmények felismerésére.

Diákok a tanúk padján

Délután a tanúk padjára hívták a vádlott két osztálytársát is, akik ismét felidézték a tragikus nap eseményeit. Mint mondták, H. A. Cs.-t jó tanuló, visszahúzódó, de hirtelen haragú fiúként ismerik, akiről soha nem tudták volna elképzelni, hogy bárkit is bántana. M. Bálint beszélt arról is, hogyan nyugtatta le, majd vette el a kést zavart osztálytársától. Az ügyész kérésére egy toll segítségével azt is megmutatta, hogyan és miként szúrt a késsel a diák.

„Felfoghatatlan, amit tett”

A nap végén a súlyos vádakkal illetett fiú édesapját szólították, akit tegnap először hallgatott meg a bíróság. Úgy fogalmazott: jó tanuló gyerek, akinek soha nem voltak magatartási problémái. Céljai, tervei voltak, egyetemre szeretett volna menni. Korábbi iskolájában is a tanárok kedvence, az osztály lelkiismerete volt. Felfoghatatlan, amit tett. A győri gimnáziumot versenyistállónak nevezte, ahol csak az jut előre, aki a maximumot nyújtja. Fia emiatt gyakran szorongott, idegeskedett a dolgozatok előtt. Úgy érzi, nem presszionálták jobban a jó jegyek szerzése miatt, mint más szülők a gyermekeiket, inkább fiuk vitte túlzásba az aggódást és az önellenőrzést. „Azt hittem, hogy ezt a viselkedést csak tőlem örökölte, de már tudjuk, többről van szó. Amint szólt nekünk, hogy orvossal szeretne beszélni a problémáiról, mert már nem bírja, cselekedtünk” – mondta az apa, aki az eset után felkereste a tanárnőt a kórházban.

Kedden a felkavaró képsorokat vizsgálják

A történtek óta a vádlott rendszeresen jár pszichológushoz, viszont édesapja tanúvallomásából kiderült, hogy otthon sem beszélnek a mindenkit felkavaró ügyről. H. A. Cs. azóta is fegyelmezetten viselkedik a bűnügyi felügyelet alatt, szerető családban készül a folytatásra.

A bíróság ma az orvos szakértőkkel együtt megtekinti azt a videófelvételt, amin a tragikus esemény képsorait rögzítették. Ez idő alatt a sajtó képviselői viszont nem lehetnek jelen a tárgyalóteremben.

https://www.kisalfold.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/csak-reszben-ismerte-be-bunosseget-a-jedlikes-keselo-fotok-a-targyalasrol-10225718/

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában