Helyi közélet

2021.05.25. 07:42

Győr-Moson-Sopron megyében is lesznek ballagások

Sok gimnáziumban azért vártak a ballagás megtartásával, hátha a törvény erre lehetőséget nyújt. Bejött a számításuk.

kisalfold.hu

Kozma Rebeka és Lukács Jázmin örül, hogy méltó módon búcsúzhat el osztálytársaitól nyolc remek év után

Forrás: Kisalföld

Fotó: Csapó Balázs

Holnaptól megtarthatják a ballagást az iskolák a nyitott, épületen kívüli területükön. Hazánkban a középiskolák jellemzően április végén vagy május elején tartották volna a ballagást, az általános iskolákban esik június közepére.

A győri Kazinczy-gimnáziumban június 11-én tartják a ballagást a törvényben meghatározott módon. Németh Tibor igazgató korábban úgy nyilatkozott, még várnak, hátha lehetőség lesz a ballagás megtartására. Megérte várniuk. Újra megkérdeztük: úgy tájékoztatta lapunkat, hogy az udvaron a közvetlen hozzátartozók ott lehetnek, tehát értelmezésük szerint a szülők és a testvérek. Kifejezetten örül, hogy legalább ebben a formában megrendezhetik a ballagást. Maszkot mindenkinek kell viselnie, kivéve a ballagókat és a törvényben meghatározottakat, illetve a fellépőket.

Ballagás helyett búcsú

– Nagyon jó volt ebbe az iskolába járni az elmúlt nyolc évben. Szerencsésnek érzem magam, hogy végül mégiscsak méltó módon búcsút vehetek osztálytársaimtól. Az alkalmi ruhám már régen megvan, végig reménykedtem, hogy felvehetem, bankettünk is lesz – mondta Kozma Rebeka, a Kazinczy-gimnázium ballagó diákja.

– Tervezünk ballagási ünnepséget, amelyen köszöntjük az általános iskolát elvégző diákokat. Mivel sokan maradnak gimnáziumunkban, ezért a közös hálaadáson lesz a hangsúly – hangsúlyozta Zsódi Viktor, a mosonmagyaróvári piarista iskola igazgatója. Hozzátette: a gimnazistáknak ünnepélyes bizonyítványosztást tartanak, amely – egy kissé – pótolhatja az elmaradt májusi ballagást. Az intézmény vezetője hozzátette, hogy minden rendezvényüket az iskola udvarára szervezik.

Az igazolvány a kérdés

A Soproni Gárdonyi Géza Általános Iskola vezetői még egyeztetnek, miként tartsanak idén ballagást. Bogdánné Papp Rita intézményvezető-helyettes elmondta: a 8. osztályosokat szűk körben búcsúztatnák, ha az időjárás engedi, a tavalyi évhez hasonlóan a szabadban. Egy éve a szülők csak távolból figyelhettek, az viszont még kérdéses, hogy most védettségi igazolvánnyal milyen formában vehetnek részt. Az Eötvös József Evangélikus Gimnáziumban ballagás helyett búcsúztatót tartanak. A tanulók istentiszteleten vesznek részt és azt követően műsorral búcsúznak a végzősöktől.

A virágboltok, éttermek is készülnek

Fekete Annamária, a győri Margaréta virágbolt vezetője arról beszélt, hogy az elmúlt napokban többen rendeltek csokrot tőlük. Ilyenkor nem sajnálják a pénzt, öt-tízezer forintnál kezdődnek az árak. A fiúk kisebb csokrot kapnak, általában egy trópusi virággal díszítve, a lányoké jóval nagyobb. Divatvirágnak számít a pünkösdirózsa, a boglárka – tudtuk meg. A rózsa persze örök, a papagájvirág pedig kifejezetten ballagóvirág, akárcsak a flamingó.

Pintér Balázs, a győri Zöldfa étterem vezetője elmondta, hogy most némileg megélénkült a foglalások száma, de még nem közelíti a korábbi számokat. – Sok családban nincs mindenkinek védettségi igazolványa, így inkább továbbra is tálakat rendelnek otthonra. Vannak, akik a teraszunkon ünnepelnek, de mivel nem lehet tudni, aznap esik-e az eső, így a többség biztosra megy. A korábbi években a teljes rokonság együtt evett a ballagás után, ez most nem jellemző, csak a szűk családot hívják meg, egy fő étkezésére átlagosan négy-ötezer forintot fordítva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában