A sírokról tűnnek el a virágok

2021.05.26. 13:42

Földestől viszik el a növényeket a tolvajok a soproni temetőkből

A legtöbb nagyobb temetőben heti szinten előfordul egy-egy kisebb lopás, főként virágokat visznek el. A probléma kapcsán egy olvasónk kért segítséget lapunktól. Szerette volna megtudni, mit tehet az állandósult viráglopás ellen.

Papp Fanni

Gyurasits Lajosné szerettének nyughelyéről rendszeresen tűnnek el a virágok, nem tudja, mitévő legyen, hogy megőrizze a sír kegyeletét. Fotó: Máthé Daniella

Különösen kegyeletsértő, ha egy sírról lelopják a növényeket és virágokat. Az utóbbi időben megszaporodtak az ilyen esetek a soproni Szent Mihály-temetőben, ahol olvasónk hozzátartozóját helyezték örök nyugalomra.

– Novemberben temettem el a szerettemet. Húsvéthétfőn lopták meg először a síremléket, és most már kéthetente szembesülök a problémával, ez igencsak idegölő. A legnagyobb bajt nem az okozza, hogy több tízezer forintos értékről van szó, hanem, hogy megalázzák a szerettem nyughelyét. Az érdekesség az, hogy a növények a földdel együtt tűnnek el és egy szabályos gödröt hagynak maguk után – jelezte olvasónk, Gyurasits Lajosné. Hozzátette, a probléma a szomszédos síroknál is rendszeresen fennáll.

Megkeresésünkre a soproni Szent Mihály-temető bizottsága elmondta, hogy többféle módon próbálják elejét venni a virág- és egyéb lopásoknak. Az elmúlt években komolyabb összeget fordítottak egy kamerarendszer kiépítésére, melyet modern informatikai eszközökkel is kiegészítettek. Ezzel a bejáratokat figyelik, a mozgásokat ellenőrzik és rögzítik. A temető teljes nyitvatartási idejében temetőőrök járnak körbe, mindennap ketten vannak szolgálatban. Az ő feladatuk a temetőn belüli kis méretű tárgyak és virágok eltulajdonításának megakadályozása, valamint a temetői szabályzat betartása. Továbbá folyamatos portaszolgálatot is fenntartanak, mely a gépkocsi ki- és behajtásokat ellenőrzi, figyelemmel kísérve, hogy a nagy értékű tárgyak is biztonságban legyenek.

Gyurasits Lajosné szerettének nyughelyéről rendszeresen tűnnek el a virágok, nem tudja, mitévő legyen, hogy megőrizze a sír kegyeletét. Fotó: Máthé Daniella

A Balfi utcai evangélikus temetőhöz jelentősen kevesebb panasz érkezik, ráadásul sokáig egy gondnok látta el a feladatokat, csak január óta alkalmaznak még egy főt. A viráglopásokkal kapcsolatban megkérdeztük Németh Szabina temetőgondnokot. Beszámolója szerint lehetetlenség kiküszöbölni ezt a problémát, hisz nem tudhatják, hogy a síroknál tevékenykedők hozzátartozók vagy sem. A területen azonban üzemeltetnek térfigyelő kamerákat. – Ha problémájuk akad a hozzátartozóknak, akkor a legeredményesebb megoldás az lehet, ha értesítenek bennünket. Megmondják, melyik parcellánál, sírnál van gond, és mi fokozzuk a felügyeletét – fűzte hozzá.

Károkozás esetén a károsult tehet polgári feljelentést a rend- őrségen, ez ugyan értékhatárhoz kötött, azonban ajánlott tájékoztatni a temetőőrt, aki fokozottabb figyelmet fordíthat a bejelentett sírhelyre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában