négykarika

2021.05.20. 13:03

Az Audi okoskaptárral küzd az élővilág sokszínűségéért Győrben – fotók

Az Audi Hungaria elkötelezett egy élhetőbb, zöldebb jövőért, következetesen halad tovább a fenntarthatóság útján és stratégiai céljának tekinti az élővilág sokszínűségének megőrzését. Ennek jegyében a 2020 óta karbonsemlegesen működő vállalat csatlakozott az Audi Alapítvány a Környezetért (Audi Environmental Foundation) által támogatott „wee4bee” kezdeményezéshez, amelynek keretében egy csúcstechnológiás érzékelőkkel ellátott okoskaptárral bővítette a gyárterületen működő saját méhészetét.

kisalfold.hu

Nagy László, az Audi Hungaria egyik munkatársa, aki egyben a vállalat hivatalos méhésze is

Fotó: Krizsan Csaba

A méhkutató, Dr. Jürgen Tautz professzor által kezdeményezett program célja, hogy a hálózatba kapcsolt okoskaptárak adatai alapján tanulmányozhassák a mézelő méhek viselkedését és a környezet méhkolóniákra gyakorolt hatásait. A nemzetközi kutatás első fázisában 100 okoskaptárat telepítettek különféle helyszíneken: főként németországi iskolákba és oktatási intézményekbe, valamint helyi méhészetbe. A kutatást további helyszínekre is kibővítették, melynek során az Audi Hungaria is csatlakozott a kezdeményezéshez.

A méhcsaládokról méhész gondoskodik minden helyszínen, az adatokat egy alkalmazás segítségével nyerik ki, majd a Würzburgi egyetemen elemzik. Az okoskaptárak emellett, mint látványkaptárak, oktatási célokra is felhasználhatók. A csúcstechnológiás érzékelők különféle adatok begyűjtését teszik lehetővé, így például rögzíthetők a hőmérséklet, páratartalom, légnyomás, súly, hangrezgések vagy éppen a finompor-terheléssel kapcsolatos értékek is. A kutatók célja olyan jellegzetes mintázatok keresése a méhek viselkedésében, amelyek feltérképezésével rövidtávon támogathatják a méhészek munkáját, míg hosszabb távon előre jelezhetővé válnak olyan környezeti események, mint például viharok, szárazság, vagy földrengések. A „wee4bee”kezdeményezés célja továbbá az is, hogy rámutasson, milyen szoros kapcsolat áll fönn az emberek, az élővilág és a környezet között.

A csúcstechnológiás érzékelőkkel ellátott okoskaptár.

Az Audi Hungaria 2015 óta működteti méhészetét azzal a céllal, hogy ráirányítsa a figyelmet a beporzó rovarok veszélyeztetettségére és biológiai sokféleség fenntartásában játszott szerepükre. A méztermelés mellett a méhészeti projekt biomonitoring kutatásra is lehetőséget biztosít. A hat méhcsaládból álló méhészetet egy közel 1,2 hektáros területen alakították ki, melynek növényvilágát őshonos egyedek alkotják.

Nagy László, az Audi Hungaria egyik munkatársa, aki egyben a vállalat hivatalos méhésze is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában