Nato-parancsnok a megemlékezésen

2021.05.07. 11:31

Amerikai katonai emlékművet avattak Gyarmaton

Különleges emlékművet avattak Gyarmaton. Hős amerikai katonákra emlékeztek az egybegyűltek, akik életüket áldozták a II. világháborúban. A hősök vadászgépét 1944. április 13-án lőtték le a németek, amely Gyarmat mellett zuhant le. A felemelő eseményen a település vezetése, lakossága mellett a pápai NATO-alakulat Nehéz Légiszállító Ezredének amerikai parancsnoka is megjelent.

Hécz Attila

2021.05.06 Emlékmû avatás Amerikai repülõsök emlékmûvét avatják a gyarmati temetõben James S. Sparrow ezredes a papai Nehéz Legiszalitó Ezred parancsnok Szabados Péter polgármester Nagy Róbert Alpolgármester Fotó:Nagy Gábor Kisalföld Gyarmat

Forrás: Kisalföld

Fotó: Nagy Gábor

A második világháború történelmét, eseményeit a mai napig kutatják. Sokáig csak az idősek tudtak róla Gyarmaton, hogy a falu mellett, a szántóföldön 1944-ben lezuhant egy amerikai felségjelű Boing B–17-es repülőgép. Az esemény részleteit Nagy Róbert helytörténész, helyi alpolgármester kezdte el kutatni, majd a részletek birtokában döntött a település a tiszteletadás ilyen formájáról. Az emlékmű ötletét a pápai NATO-támaszpont Nehéz Légiszállító Ezrede is örömmel támogatta.

A megemlékezésen James S. Sparrow, Szabados Péter polgármester és Nagy Róbert alpolgármester.
Fotó: Nagy Gábor / Kisalföld

Öten kiugrottak, öten lezuhantak

– 1944. március 19-én hazánk német megszállás alá került, amivel közvetlen hadműveleti területté váltunk – mondta Nagy Róbert. – Ez azt jelentette, hogy a szövetségesek részéről Budapest mellett komoly bombázások érték Győrt, az ország vidéki ipari központját is. Április 13-án, a Rába Magyar Vagon- és Gépgyár (ahol egyébként német Messerschmitt vadászrepülőket szereltek) teljes lebombázása után az amerikai bombázók a Balaton felé vették az irányt. A Bécsújhely irányából érkező német vadászgépeknek esett áldozatul az egyik B–17-es amerikai repülőgép, amelynek személyzetéből öten ejtőernyővel kiugrottak – ők hadifogságba kerültek –, öten pedig a géppel együtt Gyarmat határában lezuhantak.

A helytörténész kutatása szerint az elhunyt katonákat először a helyi temetőben temették el, majd 1945-ben, a háború után a franciaországi Lotaringiában, központi katonai temetőben helyezték örök nyugalomra.

Minden évben megemlékeznek

Az emlékműavatón Nagy Róbert történelmi visszaemlékezése után a pápai NATO-alakulat Nehéz Légiszállító Ezredének amerikai parancsnoka, James S. Sparrow ezredes szólalt fel, aki elmondta, hogy amikor először hallott a hős amerikai katonákról, azonnal eldöntötte, hogy tiszteletet adnak bátor honfitársaiknak. Az ünnepség legfelemelőbb pillanataként egy amerikai C–17-es Globemaster katonai repülőgép húzott el az emlékezők feje fölött, pontosan abba az irányba, amerre a B–17-es utoljára repült legénységével.

– A mai napon nem csak a hősökre emlékezünk – mondta Nagy Róbert. – Április 13. minden évben hirdesse nálunk az egykori ellenségek közötti megbékélést, a béke és nyugalom közös őrzését, vigyázását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában