A gyalogosokat és az autósokat is ellenőrzik

2021.05.10. 18:03

3 napon át a „zebrák” kerülnek a rendőrség figyelmének középpontjába

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság 2021. május 11–13. közötti időszakra hirdette meg a „Zebra terv” elnevezésű balesetmegelőzési ellenőrzését a gyalogosok, mint védtelen közlekedők biztonságára fókuszálva.

kisalfold.hu

Forrás: Pixabay

A balesetmegelőzési ellenőrzés során – amely történhet testkamera és civil járművek alkalmazásával is – kiemelten figyelik, hogy a gyalogosok és a járművezetők betartják-e a közlekedési szabályokat,

Évente átlagosan 2500 gyalogost ütnek el közútjainkon, közülük 150 ember életét veszti a balesetben. 2500 gyalogosból közel 1000 gyalogost a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen ér baleset, amelynek nagyságrendileg 2,5%-a halálos kimenetelű. A gyalogosok által okozott baleseteken belül vezető helyen áll az óvatlan, hirtelen lelépés az útestre. A második leggyakoribb ok, hogy a tilos jelzésen vagy tiltott helyen kelnek át.

A szabálysértő gyalogosokat a helyszínen az intézkedő rendőr figyelmeztetheti, vagy helyszíni bírságot szabhat ki és feljelentést tehet. Ugyanúgy azokat a sofőröket is, akik a gyalogosoknak nem adják meg az elsőbbséget. Az a járművezető pedig, aki áthajt a piroson, 50 000 Ft közigazgatási bírságra számíthat.

A rendőrségazt közölte, hogy az ellenőrzéseket a közlekedésbiztonsági szempontból indokolt helyeken hajtják végre, de a konkrét helyszíneket nem hozzák nyilvánosságra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában